Roma'da Ahmet Yesevi konferansı

11 Temmuz 2017 tarihinde Roma Yunus Emre Enstitüsünde “Hoca Ahmet Yesevi’yi Anlamak” konulu bir konferans düzenlendi.

Roma'da Ahmet Yesevi konferansı
Roma'da Ahmet Yesevi konferansı
GİRİŞ 12.07.2017 13:59 GÜNCELLEME 12.07.2017 14:12

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Yunus Emre Vakfı Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sayın Musa Yıldız’ın verdiği konferansta Türklerin manevi hayatına asırlarca hükmeden ve Türk sufilik geleneğinin kurucusu olan Ahmet Yesevi’nin hayatı, öğretileri ve eserleri hakkında bilgi verildi. 

TÜRK EDEBİYATI İÇİN ÖNEMİ

Prof. Dr. Musa Yıldız konuşmasında Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak, tüm insanlığa hitap eden Ahmet Yesevi’nin evrensel felsefesini tüm dünyaya anlatabilmek için üniversitenin girişimleri sonucu UNESCO'nun 2016-2017 sezonunu Hoca Ahmet Yesevi Yılı ilan ettiğini ve yurtdışında çeşitli ülkelerde bu önemli şahsiyeti tanıtmak için etkinliklere katıldıklarını belirtti. Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi’nin Türk Dili ve Kültürünün anlaşılması için en güzel ve saf Türkçeyi kullandığını, bu açıdan eserlerinin de Türk edebiyatı için çok önemli olduğunu ve eskimediğini dile getirdi.

TÜRK DİLİ VE KÜLTÜRÜNÜN ANLAŞILMASI

Konferansın açılış konuşmasını yapan Roma Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Sevim Aktaş, ünlü Türk mutasavvıfı ve filozofunun dünyaca tanınmasına katkı sağlayan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sayın Musa Yıldız’ı Roma Yunus Emre Enstitüsünde misafir etmekten ve Kültürel mirasımızın kurucularından olan bu değerli şahsiyetin İtalyan halkına tanıtılmasına vesile olduklarından dolayı büyük bir memnuniyet duyduklarını dile getirerek Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkürlerini sundu.

TÜRK-İSLAM FELSEFESİNİN DÜNYAYA TANITILMASI

Anadolu halk kültürünü derinden etkileyen Ahmet Yesevi’nin Türk-İslam felsefesinin  dünyaya tanıtılmasını sağlayan Mevlana Celaleddin Rumi ve dünyanın bir çok ülkesinde bulunan  Türk Kültür Merkezlerine adını veren Yunus Emre gibi şahsiyetlerin yetişmesine öncülük ettiğini de ekleyen Aktaş, bu nedenle  etkinliğin Yunus Emre Enstitüsü için daha da anlamlı olduğunu vurguladı. 

Konferansa T.C. Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı, İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili,  çeşitli ülkelerin elçilik çalışanları ile Türk Kültürüne ilgi duyan İtalyan akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü