Şengör'den skandal sözleri için, haddini aşan özür

Prof. Dr. Celal Şengör, Kanuni Sultan Süleyman için kullandığı alçakça ifadelerin ardından bu kez de haddini aşan sözlerle bir yazı kaleme aldı.

GİRİŞ 05.03.2018 10:43 GÜNCELLEME 05.03.2018 12:42
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. Celal Şengör, dünyanın ilk atlası olarak bilinen el yazması kitabın tanıtım toplantısında, Kanuni Sultan Süleyman için haddini aşan ifadeler kullanmıştı. Bunun üzerine bugünkü yazısında yine hakaretvari sözlerini sürdüren Şengör bu kez de Türk Basını'na ağır sözler sarf etti.

Şengör, toplantı esnasında basın mensuplarının sorularını cevaplarken, Fatih Sultan Mehmet ve Piri Reis’in kişiliklerinden bahsettiği sırada, “Coğrafi kitaplara olan merakı müthiş. Coğrafya hastası bir sürü şeyi topluyor. Ben onu diyorum; Piri Reis’in hayatındaki en büyük talihsizliği Kanuni Sultan Süleyman gibi bir salağın zamanında doğmuş olmasıdır. Fatih zamanında Piri Reis olaydı inanır mısınız bugün bizim sömürge imparatorluğumuz vardı. Çok samimi söylüyorum bugün biz Amerika’ya falan gitmiştik” demişti.

 

“KÜÇÜK BİR DENEY…”

Şengör, sözleri tepki çekince, Habertürk gazetesindeki köşesinde neden bu ifadeleri kullandığını anlattı. Şengör “Bu bir deneydi ama özür dilerim” başlığını attığı yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Muhterem okuyucularım... Bu hafta size Cuvier’yi anlatacaktım. Ancak geçen çarşamba Ptolemaios (İslam bilim çevrelerinde Batlamyus) Atlası’nın tanıtımı toplantısının Türk basınına yansıması için Fatih Altaylı’yla yaptığımız küçük bir deney beklediğimizden de fena bir sonuç verince size bu atlası tanıtmak görevi gene bizlere düştü.

Ben hiçbir tarihi şahsiyete hakaretamiz laf söylemeyecek kadar akıl sahibiyim. Kanuni benim beğenmediğim, devletimizin çöküşünün temellerini atmış bir padişahtır. Bunda tereddüdüm yok. Ama ‘salak’ kelimesini bilhassa seçerek Türk basınının bunu haberyapıp Ptolemaios Atlası’ndan da bahsetmesini temin etmek istemiştim.” Fatih bunun detaylarını geçen cumartesi yazdı.

“Gazetecilerimiz ise düşük kültür seviyeleri nedeniyle sadece bu kelimeyi haber yaparak o muazzam atlası ve onu kurtaran Fatih Sultan Mehmed’i es geçtiler (salağı anladılar ama coğrafyayı anlayamadılar). 
Bu deneyle milletimizin bazı üyelerini ne yazık ki üzmek zorunda kaldık, kendilerinden özür dilerim. Ancak gazete ve gazetecilerinin seviyesini de bu sayede bir kez daha gördüler

YORUMLAR 57
  • Tuba 6 yıl önce Şikayet Et
    Celal efendi , Reklam için maymun luga gerek yok. Sen doğru olanı terbiye li yaz. Bugün okunmassa yarın
    Cevapla
  • erdinc can 6 yıl önce Şikayet Et
    Önce edeb, illa edep... Edepsiz ilim de işe yaramaz, baki kalan gökkubbede... İlmin tamamı sana verilse mühim olan onunla ne yapacağın ve sendeki etkisidir. Daha ilmin dairesine girmeyen konulara sos olmaya çalışman da olan(!) ilminle ne yaptığını ortaya koydu. Üstü kalsın sen de baki...
    Cevapla
  • mermus 6 yıl önce Şikayet Et
    bu celal kanuni yok diye atıp tutuyoya kanuniyi bi görseydi' PADİŞAHIM ÇOK YAŞA!' diyerek viyanaya kadar kaçardı.
    Cevapla
  • once vatan 6 yıl önce Şikayet Et
    bu hadsizde kim bu aralar kanuniye hakaret etmek bunun gibilerine moda oldu biri yaptiginin yanlis oldugunu anlatmali
    Cevapla
  • altın 6 yıl önce Şikayet Et
    ya bu celal i niye haber yapıyorsunuz. Adam mı kalmadı. Bakın bende akademisyenim gelin ecdadımızın nasıl evliya ve fadakar insanlar olduğunu anlatayım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!