Yayın kestiren muhtıra tartışması

Seçimlerin halkın orduya bir muhtırası olarak gören Hasan Cemal kendi gazetesinin Genel Yayın yönetmeni Sedat Ergin'le canlı yayına çıkınca, tartışma sertleşti. Yayın kesildi.

Yayın kestiren muhtıra tartışması
Yayın kestiren muhtıra tartışması
GİRİŞ 23.07.2007 14:15 GÜNCELLEME 23.07.2007 14:15
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Milliyet yazarı Hasan Cemal ile Milliyet Genel Yayın yönetmeni Sedat Ergin seçim sonuçlarının değerlendirildiği Işın Gürel'in Seçim 2007 programında tartıştılar.


'27 Nisan muhtıraysa bu da halkın muhturasadır' diyen Hasan Cemal'e Sedat Ergin karşı çıktı. Hasan Cemal ise bu durumun çok açık olduğunu dünya basınının da aynı yorumları yaptığını ifade etti.


The Guardian'ın 'Halk endişeleri reddetti' ve Financial Times'ın 'Olabilicek en iyi sonuç' yorumlarını hatırlatan Cemal, New York Times gibi gazetelerin de sonuçları benzer şekilde değerlendirdiğini savundu.
Ergin ise dış basınının üslubunu beğenmediğini sonuçlarla TSK bildirisi arasında bağ kurulmamasını istedi. Sertleşen tartışma üzerine yayına reklamla son verildi.


Hasan Cemal bugünkü yazısında da Halkın Muhtırası başlığını kullandı. İşte Cemal'in Milliyet gazetesinde yayımlanan köşe yazısının tamamı.....

Evet öyle, bu da milletin muhtırası diyerek başlıyorum yazıma. Ve içimden yaşasın demokrasi demek geçiyor.
Evet öyle.
Demokrasilerde siyaseti normal rayında bırakmaktır doğru olan. Seçim sandığından korkmamaktır, halkın sağduyusuna inanmaktır.
Belki bir başka deyişle:
Türkiye'de demokrasi korkusundan sıyrılmaktır doğru olan...
Bir kez daha görüldü:
Siyasete demokrasi dışı müdahaleler, askerin gece yarısı muhtıraları, hukuku siyasete alet etme çabaları seçim sandığında yine geri tepti.
AKP'nin oylarını 13-14 puan birden artırmış olmasını başka türlü yorumlamak mümkün mü?.. Cumhurbaşkanı seçimiyle 27 Nisan Muhtırası öncesinde yapılan araştırmalarda AKP ancak yüzde 33-34 çıkıyordu. 27 Nisan'dan sonraki araştırmalarda AKP oyları ilginç bir tırmanış sürecine girdi.
Nabız yoklamak için gittiğim bütün yerlerde muhtıraya, Anayasa Mahkemesi'nin 367 kararına ve cumhurbaşkanı seçimi için Meclis'e girmeyen partilere büyük bir tepki dikkatimi çekmişti.
AKP oylarındaki bu artış süreci ciddi seçim araştırmalarına da yansımaya başlamış ve Tarhan Erdem'in KONDA'sı yüzde 47.9 ile (eksi-artı yüzde 1.5'lik hata payıyla) hedefi vurmuştu.
(Sevgili Tarhan Erdem'i kutluyorum. Son günlerde kendisine eleştiri ve suçlamalarıyla büyük haksızlık edenlere de, Tarhan Erdem'e olan özür borçlarını hatırlatıyorum.)
Ve aklıma takılıyor:
Şimdi sandıktan ne çıktı?
Sandıktan irtica mı çıktı?
Geçelim.
Millet, seçim sandığında verdiği muhtırayla herkesi demokrasi dışı yollardan vazgeçmeye çağırmış durumda.
Doğru yol da budur.
2002 seçimlerinde seçmenin yüzde 45'i Meclis dışında kalmıştı. Şimdi bu oran yüzde 15 civarında. Parlamentonun temsil yelpazesi son derece genişledi. Yani Meclis'in meşruiyet tabanı büyüdü.
Türkiye'yi şimdi çok rahat bir çoğunluğa dayanan, güçlü bir tek parti hükümeti bekliyor. Yine beklenen ve doğru olan, Tayyip Erdoğan'ın bütün Türkiye'yi kucaklayan bir başbakan olarak sahneye çıkmasıdır. AKP'ye yönelik bazı kuşkuları, tedirginlikleri silmeye yönelmesidir.
Bu nokta önemli.
Çünkü partisi, DP'nin 1954 seçimlerindeki başarısından sonra, iktidardayken ikinci dönemde ilk kez oylarını böylesine yükselten bir parti oldu. Bu başarıya erişen AKP'nin herhalde 'iktidar şımarıklığı'ndan uzak durması ve Türkiye'yi daha fazla kutuplaşmaktan kurtarması gerekir.
Türkiye yeterince gerildi.
Artık bu tansiyonu düşürmenin sorumluluğu en başta AKP liderine, böylesine büyük bir seçim başarısının altına imza atmış olan Tayyip Erdoğan'a düşüyor.
Bu açıdan, kapıda bekleyen cumhurbaşkanı seçiminin de krizsiz, Türkiye'yi daha fazla germeden çözülmesi de lazım. Bu konuda da Tayyip Erdoğan-Abdullah Gül ikilisinin sorumluluğu elbette büyük olacak.
Bir başka nokta:
Türkiye'nin muhalefet sorunu!
Bu konu, 22 Temmuz seçimlerinde CHP'nin almış olduğu oy oranıyla bir kez daha olanca çıplaklığıyla gözler önüne serildi.
Baykal ne yapacak?
1995, 1999 ve 2002 genel seçimlerini kaybetmişti. Hatta 1999'da yüzde 10 barajına takılmıştı. Şimdi de, 22 Temmuz öncesinin bunca tantanasına rağmen bir kez daha yenildi.
Ne yapacak şimdi?
Baraja takılan DP'nin Genel Başkanı Mehmet Ağar'ın istifası Baykal'a örnek oluşturacak mı acaba?..
Geçelim.
Yine belirtmekte yarar var:
Türkiye'de rejimin daha istikrarlı bir raya oturabilmesi için AKP'ye inandırıcı bir alternatifin bir an önce oluşturulması, Türk siyasal hayatını bekleyen öncelikli görevlerden biridir.
Öte yandan MHP'nin, bağımsız Kürt milletvekilleriyle DTP'nin, bir Ufuk Uras'ın bağımsız milletvekilleri olarak parlamentoya girmeleri, demokrasi açısından olumlu gelişmelerdir.
Dileriz, bu gelişmeler Türkiye'nin kutuplaşmasına ve cepheleşmesine bir yerde set çeker. Türkiye'nin yumuşamaya, uzlaşmalara ihtiyacı var çünkü...
'Milletin muhtırası'nı bir kez daha selamlıyorum.

YORUMLAR 24
  • Mikail GÜNAY 16 yıl önce Şikayet Et
    Dik duran kalem HASAN CEMAL. Aklı selim insanlar hangi cenahta olursa olsun millet adına aynı fikri savunuyorlar ne güzel,demekki bu memlekette satılmamış,dürüst ve dik durabilen kalem erbeblerıda var bunu bilmek insana gelecek adına güven veriyor.Sayın HASAN CEMAL e-muhtıraya ilk karşı çıkan aydınlarımızdan biri,çizgisini devam ettirmesi dilek ve temennisi ile teşekkürler saygılar.
    Cevapla
  • BURAK GÖKTÜRK 16 yıl önce Şikayet Et
    TUNCAY BİZİ MİTİNGE GÖTÜR. Aslında şimdi tam miting zamanı.Hatta gerekirse bir kısım medyayı,o da olmadı askeri de arkamıza alsak güzel bir demokrasi!!!!! mitingi yapsak.Bütün cuntacı contacı ne varsa hepsi el ele bol darbeli pardon,bol demokrasili günlere gibi.TUNCAY,NUR SERTER,ADD BİZİ MİTİNGE GÖTÜR.
    Cevapla
  • ahmet durmus 16 yıl önce Şikayet Et
    KINA GELDİ UZLAŞI KELİMESİNDEN. Türkiye\'yi daha fazla germeden çözülmesi de lazım. Bu konuda da Tayyip Erdoğan-Abdullah Gül ikilisinin sorumluluğu elbette büyük olacak. YUKARIDAKİ ALINTI HASAN CEMALİN YAZISINDAN Bu ortalığı germe işini ak parti yaptı ise sandıktan çıkan sonuç neden böyle yok eyer bu germe işini chp ve pareleninde düşünen kurumlar el birliyi ile yaptıysa o zaman ak partiye en iyimser düşünenlerin bile bu uzlaşma telkinini anlayamıyorum halk uzlaştı 11. CUMHURBAŞKANI GÜL GİBİ BİR ABDULLAH GÜL HAYIRLI OLSUN.
    Cevapla
  • Şamil Basayev 16 yıl önce Şikayet Et
    Hasan Cemal. Bazı yorumcu arkadaşlar Hasan Cemal beyin geçmişte solcu olduğundan yola çıkarak, kendisine bir kısım eleştiriler getiriyorlar. Eleştirilebilir elbette herkes gibi ama bir insan geçmişte solcu idi diyerek veya halen solcudur diyerek, onun doğru sözlerini, ortaya koyduğu doğru tavırlarını \"döneklik\" klasik etiketiyle etketleyip kenara atamaz. Benca Hasan bey son derece de dik duruşlar sergileyen bir insandır. Ne düşünürse düşünsün saygı duyarım. Önemli olan vatandaşın yanında tavırlar göstermesi dir. Tebrik
    Cevapla
  • faruk uzun 16 yıl önce Şikayet Et
    tuncay ozkan abiiii. tuncay ozkan abiii hadi miting yapalım cumhuriyet halk partisi elden gidiyor kurtaralım mitingi tuncay abiii halk partisi gidiyor hadi kurtarma mitingi yapalım hem topluca rodosa yuzerizzzzzzzz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar