Emir Sadettin Köpek tarihte nasıl can vermiştir?

TRT 1 ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinde yer alan Emir Sadettin Köpek karakteri kimdir? Hayatı büyük merak konusu olan Sadettin Köpek gerçek tarihte nasıl ölmüştür? Dizide kötü karakter olarak öne çıkan Sadettin'ın hayatı..

GİRİŞ 27.04.2018 10:17 GÜNCELLEME 27.04.2018 10:17
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Ekranların en çok izlenen tarih konulu dizisi olan Diriliş Ertuğrul'da yeni bölümüyle yine nefes kesecek. Gerçek tarihine göre giden dizide yer alan Emir Sadettin Köpek nasıl ölecek? Dizinin en sevilmeyen karakteri olan kardeşi kardeşe kırdıran, hain planları ile obaları birbirine düşüren ve Ertuğrul Bey'in baş düşmanı olan Sadettin Köpek aslında kimdir? İşte son bölümün yayınlanmasının ardından biyografisi ve hayatı büyük merak konusu olan Sadettin Köpek hakkında merak edilenler

SADETTİN KÖPEK KİMDİR? TARİHTE NASIL ÖLECEKTİR?

 

Ölüm tarihi: 1239

Diriliş 'Ertuğrul' dizisinde de sık sık adı geçen Sadeddin Köpek, Anadolu Selçuklu dönemi devlet adamlarından biridir. Hayatının ilk yıllarına dair yeterli bilgi yoktur; zira Selçuklu Sultanlarının hizmetine nasıl girdiği de bilinmemektedir.  I.Alaeddin Keykubat döneminde Eyyubiler'e karşı düzenlenen seferde sol kanat kuvvetlerinin komutanı olup aynı zamanda Emir-i şikar, nakkaş ve mimar da olduğu bilinmektedir. Yapmış olduğu en ünlü yapı Kubadabad Sarayı'dır.

Alaeddin Keykubat hayatını kaybedince yerine geçen II. Gıyaseddin Keyhusrev'in en sadık adamlarından biri oldu. Harizmliler ile yapılan mücadele sonunda yenilgiye uğradılar ve Sadeddin Köpek bu durumdan mesul tuttuğu atabeği Şemseddin Altunaba'yı öldürttü.  Altunaba, II. Kılıçarslan döneminden beri devlete hizmet eden biriydi

Sultandan aldığı bir ferman ile İzzeddin Kılıçarslan'ın annesini boğduran Sadeddin Köpek, Sultanın henüz erkek çocuğu olmadığı için kardeşleri Kılıçarslan ile Rükneddin'in hayatlarına dokunulmadı ancak kalede hapsedildi.

Sultanın erkek çocuğu olduğunda ise öldürmesi için görevlendirilen Armağanşah, kardeşlerini öldürmedi ve bunu sultandan ve Sadeddin Köpek'ten gizledi. Sadeddin Köpek, Ankara'ya giderken Akşehir'de bir muganniye ile gayri meşru ilişkide bulunmakla itham edilen Taceddin Pervane'nin Ankara'da recmedilerek öldürülmesini sağladıktan sonra yönetime tamamen hakim oldu.

Diğer devlet adamlarını da korkutan Sadettin'in gücü günden güne artmakla birlikte siyasi ve askeri alanda bizzat başarı elde edememiştir. Eyyubiler'in hakimiyeti altındaki Samsat Kalesi'ni kuşatan Köpek, 1238 yılında kaleyi teslim eden hristiyanlardan aldı.

Sümeysat'ın ele geçirilmesinin ardından nüfuzu bir kat daha artan Sadettin Köpek, başarılı bir kumandan ve tecrübeli bir devlet adamı olan Kemaleddin Kamyar'ı Konya yakınlarında öldürttü.  Bu olaydan sonra II. Gıyaseddin Keyhusrev'i de saf dışı bırakıp Selçuklu tahtına oturmanın hesaplarını yapmaya başladı.

Selçuklu tahtına oturması için öncellikle Selçuklu hanedanına mensup olduğunu ispatlaması gerekiyordu ve bunun için Köpek bu konuda da bir çözüm yolu buldu. 
Öte yandan devletin kötü gidişinden sultanı sorumlu tuttu ve onun Abbasi halifelerinin sancağını değiştireceği, Abbasiler'i tanımayacağı söylentisini yaymaya başladı. 
Bu iddialara hiddetlenen sultan, Sadeddin Köpeği bertaraf etmek için en sağlam adamlarını gönderdi.

Emir-i Alem Togan tarafından bir kılıç darbesi ile ciddi bir yara aldıktan sonra öldü. Cesedi demir bir kafes içine konularak Kubadabad Sarayı'nın kale burcuna asıldı.

Sadeddin Köpeği'in Diriliş Ertuğrul dizisinde nasıl öleceği ile ilgili senaristler tarafından herhangi bir tüyo verilmedi. 

Fakat sürekli tarihe göre hareket eden senaristler buna göre Saddettin'in ölüm şeklini yansıtacak.

İŞTE EMİR SADETTİN KÖPEĞİN MEZARI

SADETTİN KARAKTERİNİ OYNAYAN MURAT GARİPAĞAOĞLU KİMDİR?

Yaşı: 46 (02.01.1969)
Boyu: 1.74 m
Kilosu: 67 kg
Göz Rengi: Kahverengi
Eğitim: Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü
Doğum Yeri: Ankara

Murat Garipağaoğlu, 1969 yılında Ankara'da doğmuştur. Eğitimini Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü'nde tamamlamıştır. 2002 yılında oyunculuğa adım atan Murat Garipağaoğlu, Sahra, Dicle, Bu Son Olsun, Suskunlar, Cinayet ve Diğer Yarım dizilerinde rol almıştır. TRT ekranlarında yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin kadrosunda yer almakta ve Dumrul alp karakterini canlandırmaktadır.

diriliş-ertuğrul-sadettin-köpek

YORUMLAR 23
  • samimi 5 yıl önce Şikayet Et
    Fetö bundan asagimi ayni iblis.
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    ÇOK garip değil mi hainliği aşikar olanın bile koca mezarı var
    Cevapla
  • DİYARBAKIRLI 5 yıl önce Şikayet Et
    Vah benim vatanıma vah , ula bu vatanımızın hiç mi haini bitmeyecek
    Cevapla
  • murat 5 yıl önce Şikayet Et
    mezarı ve çevresel görüntüsünü değil duvarları tuğlaları ve yerdeki otları, taşları çekim yapan bir zeka
    Cevapla
  • Selçuk Selçuklu 5 yıl önce Şikayet Et
    Haber videosunda gösterlen türbe Sadeddin Köpek'e ait değildir. Seyh bedrettin türbesi (seyfeddin balaban oglu emir saadettin isa tarafindan yaptirilmis olup sonradan seyh bedrettin isimli bir zatin buraya gömülmesi ile bu adla anilmistir. Sizin o cözemediginiz arapca kitabesinde söyle yazar: "Bismillahirrahmanirrahim, Büyük Sultan, fetihler babasi Giyaseddin Mesud bin Keyhüsrevin Saltanati yilarinda emir Sadedin İsa bin Seyfeddin Balaban. 685 senesinde bu mübarek türbenin yapilmasini emretti”.) Saadettin köpegin mezari belli degildir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar