'Ağırlığınca altın' yerine ölüm /video

ATV'nin 'Ağırlığınca Altın' yarışmasında 2048 altın kazandı. Ödülünü alamadı, kanser oldu. Yıllarca tedavi gördü ama kurtarılamadı. Ferhan Tanır'ın dramatik öyküsü...

'Ağırlığınca altın' yerine ölüm /video
'Ağırlığınca altın' yerine ölüm /video
GİRİŞ 02.10.2007 17:33 GÜNCELLEME 02.10.2007 17:33
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Televizyonda bilgi yarışmalarının moda olduğu bir dönemde heveslendi, yarışmaya katıldı. 2048 altın kazandı. Yarışmayı organize eden televizyon ödülü vermedi. Tanıdıkları, “Altınları aldın bizden saklama” dedi bunalıma girdi kanser oldu.

Ferhan Tanır, çevresinde “bilge” diye tanınırdı. Genel kültür konusundaki engin bilgisi ile hep dikkat çeken bir isimdi. 2000 yılının son baharında, ATV’de yayınlanan “Ağırlığınca Altın” yarışması başlayınca çevresinin de teşviki ile girmeye karar verdi.

Ferhan Tanır, ATV’nin verdiği telefonu aradı, bazı bilgilerden sonra yarışmaya davet edildi. Çekimler 26 Eylül 2000’de yapıldı. Yarışmacıdan bir de imza alındı. Eğer yarışma televizyondan yayınlanmazsa, hiçbir hak iddia etmeyecekti.

Yarışma 28 Ekim 2000 tarihinde ATV’de banttan yayınlandı. Mazhar-Fuat-Özkan üçlüsünden Özkan Uğur’un sunduğu yarışmada Ferhan Tanır, 11 soruya doğru cevap verdi ve tam 2048 Cumhuriyet altını kazandı. O günkü parasal karşılığı tam 65 milyar liraydı.









Aradan günler, haftalar, aylar geçti. ATV tarafından hiçbir ses çıkmadı. Ferhan Tanır, yarışmanın ödülü ile ilgili ne zaman arasa, “önümüzdeki günlerde biz size ulaşacağız” cevabını aldı. 2048 Cumhuriyet altını kazanan yarışmacı, ATV’nin kendini oyaladığını fark edince yarışmanın sponsorluğunu yapan Asgold firmasını aradı. Oradan verilen cevapta ise, konunun kendilerini ilgilendiren bir yönü bulunmadığını, kendilerinin üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdikleri belirtildi.

Ferhan Tanır, artık dışarı çıkamaz olmuştu. Kendisini televizyonda izleyenler, kazandığı altınları ne yaptığını soruyorlardı. Konu komşu değil, gittiği her yerde benzeri sorularla karşılaşıyordu. Altınları henüz almadığını söylediğinde ise kimse kendine inanmıyordu.


ATV BORCUNU İNKAR ETTİ

Sorulardan ve insanların inanmayan bakışlarından rahatsız olan yarışmacı, bu tür yaklaşımlarla karşılaşmamak için dışarı çıkmayı bıraktı.

Aradan iki yıl geçmişti ve hala kazanılan 2048 Cumhuriyet altınının ödenmesi ile ilgili bir gelişme olmayınca Ferhan Tanır bu kez, hakkını hukuki yollardan aramaya başladı.







Acılı eş Kadir Tanır, eşinin hatırasına insanları meme kanseri konusunda bilgilendirmek için bir kampanya başlattı. İlkumut Dersanesi'nin kitaplarının sonuna uyarı yazısı konulmasını sağladı.





ATV’de yayınlanan “Ağırlığınca Altın” yarışmasından kazandığı altınları alamayan Ferhan Tanır, şirket hakkında “Yarışmacıları dolandırmak” suçundan dava açtı. Ödülünü alamayan pek çok kişi Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) başvurdu. Oradan bir sonuç alamayınca bu kez, yarışmayı hazırlayan Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon A.Ş hakkında yarışmayı kazananları dolandırdığı gerekçesiyle Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu.

Şişli 1. İcra Müdürlüğü’ne başvurdu. Ancak Satel Sabah Televizyon Prodüksiyon şirketi, “Şirketin alacaklı olduğunu iddia eden tarafa böyle bir borcu yoktur” cevabını vererek takibin durdurulmasını istedi.

ATV 375 MİLYAR LİRAYA MAHKUM OLDU

Tanır’ın avukatı Semih Mutlu, Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak şirket tarafından yapılan itirazın iptalini istedi. Mutlu, Şişli Asliye Hukuk Mahkemesi’ne yaptığı başvuru dilekçesinde şunlara dikkat çekti:

“Davalı şirkete Şişli 1. İcra Müdürlüğü’nün 2001/9020 esas sayılı dosya ile gönderilen ödeme emrine, borcun olmadığı gerekçesi ile itiraz edilmiş, itiraz üzerine takip durdurulmuştur. Yapılan bu itiraz haksız olup icra takibini geciktirmeye yöneliktir. Ulusal yayın yapan televizyon şirketinin milyonlarca insanın izlediği yarışma programında kazanılan ikramiyeyi ödememesi, icra yolu ile talep edildiğinde borcum yoktur itirazı ile takibi durdurması, itirazın haksız ve kötü niyetli olduğunun kanıtıdır.”

Tanır’ın avukatları Mutlu ve Sürek, savcıya verdikleri dava dilekçesinde, müvekkillerinin kazandığı ödülü almak için defalarca ATV ve SATEL Sabah Televizyon Prodüksiyon AŞ’ye başvurduğunu ancak kazandığı ödülü alamadığını belirttiler.

Tanır, avukatları aracılığı ile yapılan icra takibinin ardından, borçlarının olmadığı yönünde itirazda bulunan ATV'ye, İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne, itirazın kaldırılması davası açtı. Mahkeme de Tanır Ailesini haklı buldu ve 23 Ocak 2003'de verdiği karar ile ATV'yi , şu anda 3 yıl içinde biriken miktarlar göz önüne alındığında 375 milyar lira tazminat ödemeye mahkum etti.

ALTIN YARIŞMASI FERHAN TANIR’I KANSER ETTİ

Ferhan Tanır’ın eşi Kadir Tanır, Haber7’ye yaptığı açıklamada, eşinin yaşadığı büyük stres yüzünden önce troid bezinde sorun yaşadığını daha sonra da meme kanserine yakalandığını belirtti. Eşinin kemoterapi gördüğünü ve saçları döküldüğü için uzun yıllar perukla dolaşmak durumunda olduğunu belirten Kadir Tanır, şunları anlattı:

“Eşim kazanıp da alamadığı altınlar ve çevresindekilerin tutumu yüzünden hastalandı. Kazandığı paranın heyecanını duymak yerine “keşke girmeseydim” diye pişmanlık yaşadı. 2048 altın yerine 50 altın kazansaydım da benim için tatlı bir anı olarak kalsaydı diye pişmanlığını dile getirdi hep. Uzun süre yaşam mücadelesi verdi. Ne var ki geçtiğimiz günlerde kaybettik.”

Kadir Tanır, eşinin sıkıntılar yüzünden meme kanseri olup hayatını kaybettiğini belirtiyor ve onun hatırasına farklı bir şey yapmak istiyor.

İlkumut Dersanesi ile işbirliği yaptı ve insanları meme kanseri konusunda bilgilendirmek amacıyla bir girişim başlattı. Her kitabın sonunda meme kanseri ve yapılacak periyodik kontrollerin hastalığın ölüme yol açmadan önlenebileceği konusunda bilgilendirme notu girdiler.


Kadir Tanır, ATV'den alacağı tazminat ile bir vakıf kuracağını ve bu vakfın meme kanseri ile mücadele edeceğini açıkladı. Tanır, bu vakfı kurmak için hukuki haklarını sonuna kadar takip edeceğini belirtti.

YORUMLAR 18
  • Ahmet Yiğit TÜRKELİ 16 yıl önce Şikayet Et
    sahiplerine bakın anlarsınız. Yıllardır bi dinç bilgine bi turgay cinere geçip duran ama aslında bu iki kişi arasında ayarlanmış bir dümenle,tezgahla,alavere dalavereyle devleti soyup soğana çevirmeye yönelik kurulmuş bir tezgahtan ibaret olan sabah ve atv,son zamanlarda yine gündemde.Kaç kez el konulup yine bu iki isime geri verilmesinde var zaten bir şaibe.atv den gelen pis kokular yıllardır kesilmedi gitti.Neden acaba???Sahiplerine bakın anlarsınız...
    Cevapla
  • Ersin Güler 16 yıl önce Şikayet Et
    ATV\'YE YAZIKLAR OLSUN.... Yazıklar olsun ATV.
    Cevapla
  • coşkun gürbüz 16 yıl önce Şikayet Et
    milli ve insani degerler. zaten hergün tv açmaya korkar oldu insanlar bir iki kanal dışında hangi kanalı açmış olsak ahlaki çöküntü başlıyor ahlaki derger yargılarını hergün istismar eden kanallardan samimi davranış beklemek hata olur herkes kendi savunmasını tetikde tutmalı etik dışı olan kanallardan uzak durmalı diye düşünüyorum
    Cevapla
  • Kılıçarslan Öztürk 16 yıl önce Şikayet Et
    . İşte Türkiye\'deki televizyonculuğun gerçek yüzü. Allah hepsinin cezasını versin.
    Cevapla
  • kurtcebe olcayto 16 yıl önce Şikayet Et
    . ahh bu kartel medyası ne ocaklar söndürdü,yalan haberlerle kaç masumu fişledi,andıçladı,kaç kişinin özel hayatına müdahale ederek,mahremiyetini ihlal etti.kaç aileyi huzursuz etti,bunlarda yazan köşebaz tetikçiler kaç kere yanıldı kaç kere madara oldu yine de yüzleri azıcık olsun kızarmadı.ah bu kartel medyası üç beş tane patronun çıkarı,ikbali için bu memlekete ne acılar gerilimler yaşattılar,yüzsüzler yine de hiç bi şey olmamış gibi aynı teranelere sığındılar yeniden...edep yahu!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti Genel Başkan adayı Akalın'dan sahte kimlik iddiası!
Senegal Hava Kuvvetleri Komutanı Niang Baykar'ı ziyaret etti