Turgut Özal, Semra Yeyinmen'i nasıl tavladı?

Ankara'da aynı iş yerinde çalışan Turgut Özal ve Semra Yeyinmen'in evlilik öyküsü. Semra Yeyinmen'i görür görmez çok beğenen 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal bakın genç kızı nasıl evliliğe ikna etmiş?

Turgut Özal, Semra Yeyinmen'i nasıl tavladı?
Turgut Özal, Semra Yeyinmen'i nasıl tavladı?
GİRİŞ 09.10.2018 09:06 GÜNCELLEME 09.10.2018 09:07
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

31 Mayıs 1954'te, Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde çifte mutluluk yaşandı. Dairenin iki çalışanından mühendis Turgut Özal ile istatistik görevlisi Semra Yeyinmen evlendi.

 1952 yılında Ayhan İnal ile dünyaevine giren ve aynı yıl içinde boşanan Turgut Özal, Amerika'daki eğitiminin ardından 1954'te döndüğü Ankara'da, Semra Hanım'ı görür görmez çok beğenmişti.

 

 

Turgut Özal ile Semra Yeyinmen Özal'ın evlendikleri gün...Turgut Bey, bu konuyu yıllar sonra şöyle anlatacaktı: "Semra ağırbaşlı ve seviyeli bir kızdı. Bana da hiç yüz vermiyordu. Dikkatini çekmek için çok uğraştım. Akşamları herkes çıktıktan sonra makinesini bozar, ertesi gün de tamir etmek için hemen devreye girerdim"...

 Semra Hanım ise aslında tüm olup bitenin farkındaydı: "Ben de Turgut'u beğenmiştim ve niyetini anlamıştım. Ancak anlamamazlıktan geliyordum. Çevremde pervane gibi dolanıp duruyor ancak bir türlü açılamıyordu. Ben de bu durumdan büyük keyif alıyordum. Sürekli makinemin şeridini çıkaran kişinin o olduğunu da biliyordum"...

Turgut ve Semra, daireden bir arkadaşlarının nişanında ilk kez dansa kalktı. Özal da evlilik teklifini bu dans sırasında yaptı. Semra Hanım teklife hemen yanıt vermedi. Turgut Bey ise "Sükut ikrardan gelir" diyerek, ertesi gün bir kutu çikolata ile daireye gitti ve soranlara "Semra ile sözlendik" dedi.

 Semra Yeyinmen bu emrivakiye kızdı ama sesini de çıkarmadı. Turgut Özal iki gün sonra daireden yaşlı bir hanımı, Semra'nın Devlet Sanatçısı unvanlı dayısı  Mükerrem Berk'e kız istemeye gönderdi. Onun da onayıyla çift yaklaşık 40 yıl sürecek bir evliliğe imza attı.

Sonra... Turgut Özal siyasette hızla yükseldi. Önce parti başkanı, sonra Başbakan ve Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı oldu. Ülkede bir döneme tek başına damgasını vurdu. Üç çocukları olan Turgut ve Semra Özal'ın, hep el ele süren evliliği 17 Nisan 1993'te, Cumhurbaşkanı'nın vefatıyla noktalandı.

(Turknostalji)

TÜRKİYE'NİN 8. CUMHURBAŞKANI TURGUT ÖZAL

Turgut Özal kimdir, Türkiye Cumhuriyeti’nin 19. Başbakanı

1927 yılında Malatya‘da doğdu. 1950 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi‘ni Elektrik Mühendisi olarak bitirdi. 1952 yılında A.B.D’ne giderek ekonomi tahsili gördü. Türkiye’ye döndükten sonra Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı.

1961-1962 yıllarında askerlik hizmetini, Milli Savunma Bakanlığı Bilimsel Danışma Kurulu üyesi olarak yaptı ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın kurulmasına katkıda bulundu. Bu sırada, Ortadoğu Teknik Üniversitesi‘nde ders verdi.

Bir süre Başbakanlık Teknik Uzmanlar Kurulu Üyesi olarak çalıştı ve 1967-1971 yıllarında Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini yürüttü. Ekonomik Koordinasyon Kurulu, Para ve Kredi Kurulu, RCD Koordinasyon Kurulu ve AET Koordinasyon Kurulu başkanlıklarında bulundu.

1971-1973 yıllarında Dünya Bankası‘nda danışman olarak görev yaptı. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli sınai kuruluşlarında çalıştı ve 1979 yılı sonlarına doğru Başbakanlık Aynı dönemde Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı görevini de vekaleten yürüttü.

12 Eylül 1980 müdahalesinden sonra kurulan Hükümete ekonomik işlerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak atandı. 1982 yılında bu görevinden istifa etti. 1983 yılında Anavatan Partisi‘ni kurdu ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde partisinin birinci gelmesi üzerine hükûmeti kurmakla görevlendirildi ve böylece Türkiye’nin 19. Başbakanı oldu. 1987 seçimleri sonrasında tekrar hükümet kurdu ve başbakan olarak görev yaptı.

31 Ekim 1989’da Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin sekizinci Cumhurbaşkanı olarak seçildi ve 9 Kasım 1989 gününde bu görevine başladı.

17 Nisan 1993 gününde geçirdiği bir rahatsızlık sonucu görevi sırasında vefat etti.

(Haber7) Derleme - Nusret Odabaş

 

YORUMLAR 6
  • meral 5 ay önce Şikayet Et
    kurban olurum yattıgın yere allah seni incitmesin
    Cevapla
  • ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin özal Türkiye ye renk katti hic bir zaman sinirli halini görmedim
    Cevapla
  • AHMET 5 yıl önce Şikayet Et
    TAVLAYARAK HAYATININ hatasını YAPTI RAHMETLİK.
    Cevapla
  • İstanbul-18 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH rahmet eylesin. Özgür ve güçlü Türkiye'yi kurmak için çok mücadele etti ama ne çevresin dekiler nede Devlet mekanizması adamı anlamadı, hele Demirel adamın önüne takoz olmak için her şeyi yaptı
    Cevapla
  • Mümin 5 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH Rahmet eylesin .mekani cennet olsun iyi adamdi
    Cevapla
  • alişim 5 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış