TV'deki ilk yarışmanın ödülüne çok şaşıracaksınız!

Türkiye'deki televizyon tarihinde ekranlardaki ilk yarışma programının ödülü neydi. Çok şaşıracaksınız...

Türk televizyon tarihindeki ilk bilgi yarışması çok mütevazıydı. Çekimleri de, konusu da, ödülü de...

 

 

 Yarışmayı kazananlar bırakın köşeyi dönmeyi bir anlamda başlarına dert de alıyorlardı.

Programı, 1963 yılında, Maçka'daki İTÜ binasından yayın yapan İTÜ TV'de Halit Kıvanç ile Vural Tekeli hazırlıyordu. Liselerarası bir yarışmaydı.

 

 

Adı "Talih Kuşu"ydu. Bu ismin seçilme nedeni de boşuna değildi. Çünkü ödül İstanbul Serinofil Derneği'nden gelmektedi: Bir adet Kanarya.

 Halit Kıvanç, daha sonra Alman Televizyonu'nda gördüğü bir yarışmayı Türkiye'ye  getirdi. Ancak bu bir bilgi yarışması değildi. Futbol topunu küçük bir delikten 
geçirmeyi başarmak gerekirdi. "Mini Gol", izleyicilerin büyük beğenisini kazandı  ve yıllarca sürdü.

(Türknostalji?

HALİT KIVANÇ KİMDİR

Halit Kıvanç (d. 18 Şubat 1925, Fatih,İstanbul), Türk radyo ve televizyon eski maç sunucusu ve gazeteci. Türkiye'nin en çok bilinen ve en uzun zaman görev yapmış sunucularındandır. Yazar ve müzisyen Ümit Kıvanç'ın babasıdır. Aynı zamanda Pele ile ilk röportajı gerçekleştiren gazetecidir.

Orta öğrenimini Pertevniyal Lisesi'nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde bitirdi. 3 ay boyunda hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere farklı gazete ve dergilerde yazar ve idareci olarak üst seviye vazifeler aldı.1953'te Alp Zirek ve Halit Talayer ile beraber Türkiye'nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor'u çıkardı. Bir sene kadar İngiliz yayın kuruluşu BBC'de görev yaptı. Türkiye'de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli yararları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok ilki yapan oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası maçlarda sunucu olarak vazife yaptı. FIFA Dünya Kupası'nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda anlattı.

Sunuculukta 50. senesini 2005'te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kurumların yaptığı yarışmalarda 200'ün üstünde ödül kazandı. 1983 senesinde Cumhurbaşkanlığı Kupası karşılaşmasıyla karşılaşma spikerliğini bıraktı. Yazar, spiker, sanat insanı olarak bilinen Halit Kıvanç, Türk toplumuna net bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet sunmasından sebeple Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından Kariyer Dalında büyük ödülün sahibi oldu.

Kıvanç, NTV ekranlarında pazar günleri Halit Kıvanç'la Ustalar, NTV Radyo'da pazar günleri Mikrofonda Halit Kıvanç, NTV Spor'da ise Futbol Bir Aşk isimli programları sundu. Fanatik bir Fenerbahçe taraftarı olan Halit Kıvanç, Fenerbahçe TV'de Efsanenin 100 Senesi ve Efsanenin Yeni Yüzyılı isimli söyleşi programlarını da sundu.

Aydın Engin'le gerçekleştirdiği söyleşi Bir Koltukta Kaç Karpuz: Halit Kıvanç Kitabı isimli kitapta toplanarak İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayına verilmiştir. Halit Kıvanç, ayrıca 2006 senesinde Türkiye İş Bankası tarafından yayımlanan Ağlama Palyaço Makyajın Bozulur isimli kitabın da yazarıdır. Kıvanç, sanatçı Müjdat Gezen ile gerçekleştirdiği söyleşiyi yazığı kitapta, sanatçının hayatını acı ve tatlı tarafları ile yazmaktadır.

(HABER7) Derleme / Nusret Odabaş

                                   
 

BİR YORUM YAPIN 0