Şehit kızını savunan gazeteci ve gazetesine ceza verildi!

2013 yılında Yeni Akit gazetesinde yayımlanan Mavi Marmara şehidi Cengiz Akyüz’ün kızı Beyza Akyüz’ün okulda başörtüsü baskısına maruz kaldığını içeren "Şehidin kızını ağlattılar" başlıklı haber sebebiyle gazetenin Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı tazminata mahkum edildi.

Şehit kızını savunan gazeteci ve gazetesine ceza verildi!
Şehit kızını savunan gazeteci ve gazetesine ceza verildi!
GİRİŞ 02.10.2019 17:43 GÜNCELLEME 02.10.2019 17:43
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İskenderun Paşa Karaca Anadolu Öğretmen Lisesi’ndeki üç öğretmenin, şehit kızı Beyza Bengisu Akyüz’e uyguladığı başörtüsü baskısını 2013 yılında gündeme taşıyan Akit'e “sus cezası” verildi. Adana Bölge Adliye 3. Hukuk Mahkemesi, yerel mahkemenin Akit lehine verdiği kararı bozarak gazeteyi tazminat cezasına çarptırdı. O dönem haberi yapan gazetenin Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı’nın da evi ve arabası geçtiğimiz günlerde haciz altına alınarak suçlu muamelesi gördü.

 

 

İsrail askerlerinin Mavi Marmara gemisinde şehit ettikleri Cengiz Akyüz’ün kızına İskenderun’da uygulanan başörtüsü yasağıyla ilgili mahkemeden şok bir karar çıkmasının ardından şimdi de haciz uygulaması ile Akit Gazetesi ve yöneticileri baskı altına alınmaya çalışılıyor. Adana Bölge Adliye Mahkemesi, yerel mahkemenin başörtülü mağdur ve Akit lehine verdiği kararı bozarak gazeteyi tazminat cezasına çarptırdı. Akyüz'ün mağduriyetini kamuoyuna “Şehidin kızını ağlattılar” haberiyle duyuran Yeni Akit'e “kusuru ağır” denilerek verilen 2019/325 no’lu kararda, okulu başörtülü mazluma dar eden öğretmenlerden Bülent Cengiz Önay’ın “zan altında bırakıldığı” öne sürüldü.

ŞEHİT KIZI BEYZA AKYÜZ: AKİT'TEKİ HABER DOĞRUDUR

 

 

3 Ekim 2013 tarihinde Akit’te yayınlanan “Şehidin kızını ağlattılar” haberiyle başlayan süreç şöyle gelişti: Mavi Marmara Şehidi Cengiz Akyüz’ün, o dönem İskenderun Paşa Karaca Anadolu Öğretmen Lisesi 10. sınıfta eğitim gören kızı Beyza Bengisu Akyüz, okula başörtülü geldiği gerekçesiyle okul öğretmenlerinin tehditlerine maruz kaldı. İnancını başında taşıyan lise talebesi Akyüz, okul öğretmenlerinin baskısına uğradı. Okuldaki bir takım öğrenci grubunun da şehit kızı Beyza Akyüz’e tepki koymasını sağlayan öğretmenler hakkında okul idaresinin onayıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından soruşturma başlatıldı. Yerel mahkemede başörtü yasakçılarının mağdur ettiği Beyza Akyüz ve ailesi dinlendi ve öğretmenin tazminat talebi reddedildi. Mağdur öğrenci Beyza Akyüz ve annesi mahkemede “Akit’in haberi aynen yazıldığı gibidir, ifadelerimiz doğrudur” dediler.

Mavi Marmara gemisinde bulunan İskenderun İnsani Yardım Derneği (İHH) Üyesi Cengiz Akyüz (41) kafasının arkasından, yüzünün sağından, sırtından ve sol bacağından tam 4 kurşunla vurularak şehit edilmiş; ardında 9, 12, 14 yaşlarında üç yetim kalmıştı.

AKİT'E 'SUS CEZASI' VERDİLER

Yerel mahkemede mağduru dinledi ve öğretmenin tazminat talebi reddedildi. Ancak başörtü yasakçısı öğretmen tarafından dosya İstinaf Mahkemesi’ne taşındı. Dosya üzerinde inceleme yapan Adana Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi, tarihe karanlık harflerle yazılacak skandal bir karar verdi. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin başörtülü mağdur ve Akit lehine verdiği kararı bozarak gazeteyi tazminat cezasına çarptırdı.

''YASAKÇILARA CESARET KAZANDIRAN KARAR'' 

Başörtüsü yasakçılarına cesaret kazandıracak skandal karar, Adana Bölge Adliye Mahkemesi 3. Hukuk Dairesi Başkanı Tuğrul Can, mahkeme üyesi Kürşat Köylü ve Elif Çağlar’ın imzalarıyla alındı. İstinafın kararıyla Akit, mahkeme giderleri hariç 5 bin TL tazminat cezasına çarptırıldı. Gazetenin Ankara Temsilcisi Hacı Yakışıklı'ya da verilen tazminat cezası sebebiyle ikamet ettiği evine ve arabasına haciz getirildi. Gazete, itiraza kapalı ve kesin olarak verilen tazminat kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. 

''ŞEHİT KIZI ŞİMDİ HUKUK OKUYOR''

O dönem lise öğrencisi olan ve başörtüsü yasakçılarının saldırılarına maruz kalan Beyza Akyüz şimdi Sabahattin Zaim Üniversitesi Hukuk fakültesinde eğitim hayatına devam ediyor. Gazeteye verilen cezanın yasakçı ve vesayetçi zihniyetin kazanmasına sebep olduğunu belirten şehit kızı Beyza Bengisu Akyüz, ''Tazminatı kazanan sadece bir kişi değil. Kazanan, hiçbir zaman eksilmeyen vesayetçi zihniyet oldu'' dedi. 

YORUMLAR 8
  • ayhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu zihniyet tamamen temizlenmeden müslümanlara yaşamak haram.Bu zihniyeti destekleyen sözde milliyetçi muhafazakârlarıda Allahım her iki cihanda da kahretsin.
    Cevapla
  • vefa 4 yıl önce Şikayet Et
    adalete bak 2013 ten bu yana ancak karar vermişler, verdikleri kararda ne hikmetse muhafazakar kesimin sesi olarak bilinen akit lehine. Türkiye'de adalet sadece bir kadın adı...
    Cevapla
  • vefasız 4 yıl önce Şikayet Et
    akit gazetesi aleyhine verilmiş ceza, yanlış yazdın galiba!
    Cevapla
  • sefa 4 yıl önce Şikayet Et
    bu kararın, adalet terazisiyle simge edilen yargının, bir yerinden dönmesi lazım.
    Cevapla
  • erdi 4 yıl önce Şikayet Et
    derin derin derin
    Cevapla
  • Ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    Memlekette hala bir sürü din düşmanı var ama maalesef bazı dindar geçinenler patates soğan derdine düşüp bu din düşmanlarının hakimiyetini sonlandırmak için uğraşan RECEP TAYYİP ERDOĞAN ve yanındaki dava arkadaşlarına trip atıyor, sırtlarını dönüyorlar ... Yazık geçerken çok yazık...
    Cevapla
  • Adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    aynen kardeşim, mal mülk para sevgisi herşeyin önüne geçiyor...
    Cevapla
  • blob 4 yıl önce Şikayet Et
    onlar öleceklerini unutup dünya derdine daldılar, sanırım fark ettiklerinde çok geç olacak.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço