Liberya'daki iç savaş ve çocuk askerler

Gazetece Noel Patrick Quidu, Liberya'daki iç savaş sırasında çocuk savaşçıları görüntüledi. Quidu, 'Onlar savaşçı olmayı seçmedi, zorlandı' iç savaş sırasında bölgede yaşanan insanlık dışı olayları da anlattı.

Liberya'daki iç savaş ve çocuk askerler
Liberya'daki iç savaş ve çocuk askerler
GİRİŞ 18.11.2009 14:54 GÜNCELLEME 18.11.2009 14:54

Liberya'daki çocuk askerler Fotoğraf Noel Patrick QudiuGamma Press’in fotoğrafçılarından Noel Patrick Qudiu, 2003 yılında Liberya’daki iç savaşta kamplardan zorla toplanan çocuk askerleri ve hükümet güçleri ile asiler arasında kalan sivil halkın yaşadığı dehşeti görüntüledi. ‘Onlar çocuk asker olmayı seçmediler.. Yetişkin askerler onları rehin aldı, silahlandırdı ve eğittiler..‘ diyen Qudiu, yaşadıklarını ‘Ve Zaman Durdu’ da anlattı. ‘Ve Zaman Durdu’ 20 Kasım 2009 Cuma akşamı saat 22.50’de ve hafta sonu gün boyu TRT-TÜRK’de yayınlanacak.
  
Gamma Press adına çalışan foto muhabiri Noel Patrick Quidiu, 2003 yılında Liberya’ya gittiğinde Devlet Başkanı Charles Taylor yanlısı hükümet güçleri ve isyancı gruplar arasındaki çatışmaların ilerlediğini, başkent Monrovya’nın ablukaya alındığını görür. Halk için yaşam koşulları çok zordur.

Hem hükümet güçleri hem de asiler çocuk savaşçıları toplamak için mülteci kamplarına saldırıyor, kadınlara tecavüz ediyor, yiyeceklerin üzerine pisliyorlardır. Liberya halkı için durum korkunçtur. Çocuk savaşçılar ise Oudiu’ya göre, uyuşturucunun da etkisiyle çok tehlikeli ve kontrol edilemez bir haldedirler. İçlerinden bir tanesi, güçlü olduğunu gösterebilmek için hiçbir neden yokken bir insanı öldürebilmektedir.

‘Onlar çocuk asker olmayı seçmediler. Yetişkin askerler onları rehin aldı, silahlandırdı, eğitti ve bir araya getirdiler. Tamamen kontrol altında olmaları ve kendilerine verilen tüm görevleri yerine getirebilmeleri için gerektiğinde onlara uyuşturucu verdiler’ diyen Qudiu, çocuk askerlerin beyinlerinin yıkandığını söylüyor.

Birleşmiş Milletler’in tahminlerine göre tüm dünyada en az 300 bin çocuk çatışmalarda savaşçı olarak kullanılıyor.

Liberya’da ise 1989 ve 1997 yılları arasında 6 bin ila 15 bin çocuğun silahlandırıldığı tahmin ediliyor.

Noel Patrick Quidiu, Liberya Eski Başkanı Charles Taylor’ın, Sierra Leone’deki isyancı gruplara destek verirken işlediği savaş ve insanlık suçları nedeniyle halen Lahey’de yargılanmasının gazeteciliğin önemini de ortaya koyduğunu belirtiyor. 

Liberya’da yaşananların diğer Afrika ülkeleri, İran-Irak savaşı ve Bosna gibi dünyanın pek çok yerinde tekrarlandığını söyleyen Quidiu ‘Bir delilik iklimi içindeyiz. Kimse yarın orada olup olmayacağını bilmiyor. Bu anlarda tamamen kontrolsüz sarsıntılar yaşanıyor’ diyor..

Fransa’da yaşayan Quidiu’nun sözlerine, Liberya’nın yanı başından bir küçük kızın çığlığı destek veriyor:

‘Parmakları kesilen insanları, 10 yaşında bir kızın tecavüzden sonra öldüğünü ve birçok insanın canlı canlı yakıldığını gördüm. Defalarca içimden ağladım. Çünkü sesli ağlayacak cesareti bulamadım.’
Ocak 1999, 14 yaşında bir kız, Sierra Leone

Dünyanın en saygın fotoğraf ödüllerinden birini veren World Press Photo tarafından desteklenen ‘Ve Zaman Durdu’ GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanıyor. Programın yapımcılığını Gökhan Güvenç ve Sedat Aral, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı