Sahiplik yapısı değişti haber sayısı düştü

Medyanın değişen sahiplik yapısı, gazetelere yansıyan televizyon haberlerinde de etkisini gösterdi. Haberlerde geçen yıla göre ciddi bir düşüş var.

Sahiplik yapısı değişti haber sayısı düştü
Sahiplik yapısı değişti haber sayısı düştü
GİRİŞ 11.11.2011 15:36 GÜNCELLEME 11.11.2011 15:36

Daha önce medyadaki hakim grubun hem gazete hem de televizyon sahipliğindeki ağırlığı, grup arasındaki televizyon programlarının pazarlamasında da kullanılıyordu.

Abartılan tv programları gazetelerde boy boy haber yapılırken, izleyicinin önüne zorlamayla getirilen programlar da gazeteler vasıtasıyla şişiriliyordu. Her ay 'Televizyonun Medya Karnesi'ni açıklayan Interpress'in yaptığı araştırma bu durumu bir kez daha gözler önüne serdi.  Raporda, yeni yayın döneminde kanalların yayınladığı program kategorilerinde, program sayılarında ve buna bağlı olarak çıkan haber adetlerinde de düşüş yaşandığı tespitine yer verildi.

SAHİPLİK YAPISI DEĞİŞTİ...

İki bine yakın ulusal, bölgesel ve yerel gazete ile dergide çıkan program haberlerinin incelendiği Interpress’in araştırmasında, 2010 yılında aylık sürede kanalların haberden spora, müzikten sohbete kadar 70’ten fazla kategoride yayınladığı programlar haber olurken, 2011 yılında bu sayının 50 dolaylarında kaldığı görüldü. 2010 yılında ayda ortalama 800 – 850 program hakkında yazılı basında haber çıkarken, bu yıl haber olan program sayısı 600 - 650 arasında kalmış durumda. Bu programların yazılı basında çıkan aylık haber sayıları 2010 yılında toplamda 12 bin adetlerine ulaşmışken, 2011 yılında ise 10 bin adet dolaylarında olduğu saptandı.

En çok “haber” ve “spor” programları konuşuluyor

Interpress tarafından düzenli olarak hazırlanan “Televizyonun Medya Karnesi” araştırmasına göre, kanalların yayınladığı programlar içinde en çok “haber” ile “spor” programlarının yazılı basında yer aldığı ortaya çıktı. 750’den fazla haberin yayınlandığı “haber ve spor” programlarını, 500 haberi geçen “yarışma” programları takip ediyor. 250 haberi aşan programların ise “tartışma”, “talk show”, “belgesel”, “kadın” ve “kültür-sanat”ın olduğu belirlendi.

Yazılı basında “konser” ve “tarım” en az ilgi gören programlar

Aylık süreçte yapılan aynı incelemede, ekranda yayınlanan programlar içinde yazılı basında en az haber “konser” ile “tarım” üzerine çıktığı tespit edildi. Sadece 1 defa haber olabilen “konser ve tarım” programlarını, 2 adet haberle “teknoloji” ve “tarih” ile 3 defa haber olan “otomobil” ve “havacılık” programları takip ediyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Muharrem İnce'den Özgür Özel'e çok sert tepki! Flaş İzmir uyarısı!