Mersin

Mersin'de bir muz ağacı iki salkım verdi

12:50 01 Eylül 2015
Mersin'de bir muz ağacı iki salkım verdi

Muz ağaçları, normalde bir gövdede tek salkım verirken, Anamur'da iki salkımlı büyüyen ağaç görenleri şaşırttı

Mersin'in Anamur ilçesinde serada bulunan muz ağaçlarından birisinin normalden farklı olarak tek gövdede iki salkım vermesi görenleri şaşırtıyor.

Emirşah Mahallesi'ndeki serasında muz yetiştiriciliği yapan Şadiye Maşoğlu, muzları suladığı esnada ağaçlardan birinin diğerlerinden farklı olduğunu fark etti. 

Ağacı incelediğinde çok nadir görünen bir olayla karşı karşıya kaldığını ifade eden Maşoğlu, muz ağacında "ikiz doğum"un meydana geldiğini söyledi. 

Maşoğlu, normal şartlarda muz ağaçlarının bir hevenk (salkım) muz verdiğini, bu ağaçta iki salkım bulunmasının kendisini şaşırttığını kaydetti. 

İlk kez böyle bir duruma şahit olduklarını anlatan Maşoğlu, "İlk defa muzun ikiz doğurduğunu gördüm. Çok mutlu oldum" dedi. 

Bahçede inceleme yapan ziraat mühendisi Cankut Deniz de doğal bir mutasyon sonucu meydana gelen olayın bölgede çok nadir görüldüğünü söyledi.

İki salkım olayının çeşidin genetik olarak sapması sonucu oluşmuş olabileceğini ifade eden Deniz, şöyle devam etti:

"Muz normalde tek doğum yaparken, bu gövdede iki tane dal oluşturmuş. Daldaki tarak ve parmak sayıları da yeterli. Verim ve kalite açısından da birinci sınıf dala yakın seviyede. İkiz doğuran bitkinin fidanından doku kültürü ile yeni fidanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızın sonucunda eğer bu başarımızı devam ettirirsek verimin artması yönündeki hedefimize ulaşmış olacağız."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.