Mersin

Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı

14:20 02 Ekim 2015
Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı

Türkiye Kent Konseyleri Birliğince düzenlenen "Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı", Mersin'de gerçekleştirildi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki çalıştaya, Türkiye genelinden 35 kent konseyinin yöneticileri katıldı.

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, açılış konuşmasında, çalıştayın, bu yıl düzenledikleri üçüncü etkinlik olduğunu söyledi.

Şehirlerin ortak sorunlarını masaya yatırmayı amaçladıklarını ifade eden Soygüzel, "Kentlerde yapılan uygulamaları analiz etmek ve şehirlerimizin deneyimlerini birbirlerine aktarma imkanını sağlamak açısından bu toplantılar çok önemli" dedi.

Özellikle büyük şehirlerde yatırımların gerçekleştirilmesinde planlamaların büyük önem taşıdığını vurgulayan Soygüzel, "Çevre düzenlemelerinin, stratejik planların, imar, yatırım ve bütçe planlamalarının günümüz şartlarının niteliğine uygun olarak artık katılımcı biçimde hazırlanması gerektiğini savunuyoruz. Kent konseylerinin, şehirlerdeki planlama süreçlerinde aktif biçimde yer almasını istiyoruz" dedi.

Kent konseylerinin, demokrasinin güçlendirilmesinde önemli rolü bulunduğunu, demokrasinin de kalkınmayla doğrudan ilişkili olduğunu belirten Soygüzel, tüm kentlerin Mersin'deki çalıştaydan kazanımlarla döneceğini kaydetti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da kent konseylerinin, şehirlerin "olmazsa olmazı" haline gelmesi gerektiğini söyledi.

Kent konseylerinin mevcut haliyle problemleri çözme konusunda yeterli olmadığına işaret eden Kocamaz, şöyle konuştu:

 "Bunun nedenini aslında hepimiz biliyoruz. Meclislere seçilenler kentin dinamiklerinin tamamını temsil etmiyor, çok az bir bölümünü temsil ediyor. Kent konseyleri, bu eksikliği dolduracak alanlar olarak değerlendirilmeli. Özellikle kendi dalında uzmanlaşmış bilgi ve birikimi yüksek elemanlardan oluşan bu kent konseyleri, aslında belediye başkanlarına ve meclislerine ufuk açabilmeli."

Programda, Mersin Kent Konseyinin "Kushimoto Sokağı Ne İstiyor", Adana Kent Konseyinin "Engelsiz Adana Çalıştayı ve Stratejik Plan Önerileri", Çanakkale Kent Konseyinin "Çanakkale Kent Konseyi Kent Eylem Planı", Gaziantep Kent Konseyinin "Gaziantep Kamil Ocak Spor Kompleksi Plan Değişikliği Raporu" ve Bursa Kent Konseyinin "Bursa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı Çalıştayı" başlıklı çalışmaları tartışıldı.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.