Mersin

AKİB Koordinatör Başkanı Aymen:

10:23 16 Kasım 2015
AKİB Koordinatör Başkanı Aymen:

"Son 5 yıllık dönemde ülkemiz ve ihracatçılarımız için büyük bir önem taşıyan Irak pazarında düşüş yaşanıyor"

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Bülent Aymen, ülke ve ihracatçılar için büyük bir önem taşıyan Irak pazarında düşüş yaşandığını bildirdi.

AKİB Koordinatör Başkanı Aymen, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin Irak'la olan ihracatında son dönemlerde bir düşüşün söz konusu olduğunu ve bunun gidermek için bazı çalışmalar yaptıklarını belirtti. 

Bu kapsamda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanı Abdulsettar Mecit'i ziyaret ettiklerini ifade eden Aymen, sıkıntıların aşılması için gereken çabanın gösterilmesini istediklerini belirtti.  

Türkiye için Irak'ın büyük önem taşıdığını anlatan Aymen, "Son beş yıllık dönemde Türkiye ihracatında ikinci sırada yer alması nedeniyle ülkemiz ve ihracatçılarımız için büyük bir önem taşıyan Irak pazarında düşüş yaşanıyor. Öyle ki yaşanan sorunların göstergesi olarak, 2015 yılı ekim ayı itibarıyla Irak'a gerçekleşen ihracat 3. sıraya kadar geriledi. AKİB üyelerinin Irak'a ihracatında ise 2015 yılında yüzde 24 oranında düşüş kaydedilirken, sektör bazında incelendiğinde ihracatta en yüksek paya sahip demir ve demir dışı metaller sektöründe yüzde 25, hububat bakliyat ve yağlı tohumlarda yüzde 33, yaş meyve sebzede yüzde 9, canlı hayvan ve su ürünlerinde yüzde 35, kimya sektörü ihracatında ise 2014 yılı aynı dönemine göre yüzde 10 azalma meydana geldi" ifadelerini kullandı.

Aymen, siyasi belirsizliklerin ihracatı olumsuz etkilediğini ve özellikle tarım ürünleri ihracatındaki düşüşün ihracatçılar açısından kaygı verici olduğunu vurgulayarak, konuyla ilgili alınabilecek tedbirler hakkında çalışma yaptıklarını kaydetti.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Ateş ise siyasi işbirliklerin ekonomik alanda da sürdürülmesi gerektiğine dikkati çekerek, Irak’ın sektör ihracatında sahip olduğu payı kaybetmemesi adına girişimlerde bulunulması gerektiğini vurguladı. 

Öte yandan, görüşme neticesinde, AKİB tarafından üyelerin Irak’a ihracatına dair detaylı bir rapor hazırlanmasına karar verilirken, iki ülkenin ilgili bakanlıkları arasında işbirliği ve koordinasyon hususunda somut adımlar atılması gerektiği ortak görüşüne varıldı.

İki kurum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla Mersin’e davet edilen Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Tarım Bakanı Mecit'in, daveti memnuniyetle kabul ettiğini, uygun bir tarihte Türkiye ve AKİB’i ziyaret etmeyi arzu ettiği bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.