Mersin

Gilindire Mağarası artık daha etkileyici

11:41 30 Kasım 2015
Gilindire Mağarası artık daha etkileyici

 DERVİŞ ÇÖMEZ - Mersin'in Aydıncık ilçesinde bulunan ve taşıdığı buzul dönemine ait izler sebebiyle büyük önem taşıyan Gilindire Mağarası'ndaki görsel güzellik yeni ışıklandırma sistemiyle daha da etkileyici hale geldi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Mağara Koruma Şube Müdürü Selim Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 yıl önce tabiat anıtı olarak tescili yapılan Gilindire'nin çok ayrı bir özelliğe sahip olduğunu söyledi.

Dip kısmındaki göl nedeniyle halk arasında "Aynalıgöl" olarak da adlandırılan Gilindire Mağarası'nın çok etkileyici güzelliği bünyesinde barındırdığını aktaran Erdoğan, "Burası buzul dönemine ait izler sebebiyle Doğu Akdeniz'de son iklim değişikliğine ilişkin tek kayıt noktası kabul ediliyor. Türkiye'de karstik mağarada bulunabilecek her türlü oluşumunun bulunduğu en zengin mağara burası" dedi.

Mağaranın içerisinde bulunan gölün içinin de dışarısı kadar süslü ve görsel zenginliğe sahip olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Gölün ilk 12 metresi acı su karakterinde ve tatlı su girişleri de var. Deniz suyuyla da teması olduğu için bir karışım söz konusu. Gölün içinde dışarıdaki sarkıt ve dikitler gibi ayrı bir güzellik ve zenginlik var. Su altında kalan bu oluşumlar iklim koşullarını bünyesinde muhafaza etmiş. Dolayısıyla oradan alınacak bir dikit örneği son iklim koşullarını, yani buzul koşullarını olduğu gibi bize sunacak bilimsel verileri veriyor. Bu nedenle burası tabiat anıtı olarak tescil edildi."

- "Yeni ışıklandırmasıyla artık daha güzel"

Erdoğan, mağaranın tescil edilmesinin ardından daha iyi hale getirilmesi için yapılan araştırmalarda aydınlatma ve armatörlerin oluşumlara zarar verecek şekilde olduğunun belirlendiğini dile getirerek, bunun üzerine çok detaylı bir çalışma yaptıkları ifade etti.

Işıklandırma sistemindeki tüm eksikliklerin en iyi şekilde giderildiğini aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:

"Mağaranın içerisindeki aydınlatmalar tamamen değiştirildi. Mağarayı daha önce gezen kişiler yeniden gezdiğinde çok farklı bir ışık sistemi görecekler. Işıklar ne insanın gözünü yoruyor ne de mağara içindeki sarkıt ve dikitlere zarar veriyor. Yeni ışıklandırma sistemiyle görsellik daha da ön plana çıkıyor. Mağarayı ziyaret eden kişi etrafı izledikçe izleyesi geliyor. Ayrıca dünyada mağaraları gezen insanlara sağlanan can güvenliği programının aynısı bu mağarada da uygulandı. Korkuluklardan yürüyüş yolunun güvenliğine kadar her şey düşünüldü. Burayı her yaştan insanın gezmesi sağlandı."

Erdoğan ayrıca, ziyaretçilere, oluşumlara zarar vermemeleri konusunda uyarıda bulundu.

- Hedef 100 bin ziyaretçi 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük de yeni ışıklandırma sistemiyle daha fazla ziyaretçi beklediklerini söyledi.

Geçen yıl 8 bin, bu yıl ise 30 bin ziyaretçinin geldiğini belirten Çörtük, "Hedefimiz ziyaretçi sayısını 100 bin kişiye çıkarmak. Mağarada ışık sisteminin değişmesinin ardından tanıtım atağına geçilecek" dedi.

- Gilindere Mağarası

Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası'na ilçeye 4 kilometre kala Mersin-Antalya karayolundan deniz tarafına sapılarak ulaşılabiliyor.

Toplam 107 hektarlık alana, 555 metre yatay uzunluğa, 46 metre derinliğe sahip mağara, sarkıt, dikit, sütun gibi pek çok mağarada görülebilecek oluşumun yanı sıra perde, mağara incisi, bayrak traverten ve duş başlığı gibi oluşumların en güzel örneklerini ziyaretçisine sunuyor. 

Girişten itibaren yaklaşık 450 metre yatay ilerleyen ana galeri, diğer mağaralardan ayıran özellik niteliğindeki gölle sona eriyor. 

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.