Mersin

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir:

13:59 14 Aralık 2015
Mersin Ticaret Borsası Başkanı Özdemir:

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, hükümetin narenciye ihracatına yönelik aldığı önlemlerin, sektör ve Mersin ekonomisi açısından son derece isabetli olduğunu, alınan karaların bir an önce hayata geçirilmesini istediklerini ifade etti.

Özdemir, yazılı açıklamasında, Rusya'yla ilişkilerde giderek tırmanan gerilimin narenciye ihracatı üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin, hükümetin aldığı tedbirler neticesinde asgari düzeye inmesini beklediklerini belirtti.

Türkiye'deki narenciye üretiminin yüzde 40’ından fazlasının ihraç edildiğini bildiren Özdemir, ülkede üretilen hiçbir tarımsal ürünün ihracata bu ölçüde bağımlı olmadığına dikkati çekti.

İhracatın üçte birinin Rusya’ya yapıldığını, bu ülkenin Türk ürünlerine karşı engelleyici bir tavır içine girmesinin narenciye sektöründe derin bir endişe oluşturduğunu aktaran Özdemir, şöyle devam etti:

"Hükümetimiz, narenciye sektörü adına talep ettiğimiz, Rusya tarafından geri çevrilen ürünlerin fatura bedellerinin büyük bir oranının, Rusya’ya giren ancak bu bekleme sürecinde fire oranları yükselen ürünlerin bedellerinin ise belli bir oranının devletimiz tarafından karşılanması, Rusya pazarı yerine alternatif pazarlar bulunabilmesi için ihracat desteklerinin artırılması, ihracat desteklerinin bu yıl nakit olarak ödenmesi, Rusya’ya ihracat yapan firmalarımızın Eximbank ve diğer banka kredilerinin geri ödenmesinde kolaylık sağlanması gibi önlemler konusunda gerekli kararları süratle aldı. Şimdi bu kararların vakit geçirilmeden uygulanmasını bekliyoruz. Bunların hayata geçmesi, bu yıl narenciye sektöründe yaşanması muhtemel büyük bir krizin önüne geçecektir."

Özdemir, Türkiye'de narenciye sektörünün kalbinin Mersin’de attığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Ülkemizin yaptığı narenciye ihracatının yüzde 40’ından fazlasını Mersinli firmalar yapmaktadır. Ayrıca, toplam narenciye ihracatımızın yüzde 75 gibi büyük bir oranı Mersin üzerinden yapılmaktadır. Bundan dolayı Mersin, narenciyenin üretimi, ticareti, işlenmesi ve lojistiğinde ana merkez konumundadır. Hükümetimizin narenciye ihracatına yönelik aldığı önlemler, narenciye sektörü ve Mersin ekonomisi açısından son derece isabetli olmuştur. Süreci en başından itibaren dikkatle izleyen, sektörle istişare içinde olan ve gerekli önlemleri süratle alan hükümetimize bu başarılı kriz yönetiminden dolayı Mersinliler olarak teşekkür ediyor, alınan bu önlemlerin ivedilikle hayata geçirilmesini bekliyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.