Mersin

Romanlar seslerini radyodan duyuracak

12:10 12 Şubat 2016
Romanlar seslerini radyodan duyuracak

Renkli kültürleriyle dikkati çeken Romanlar, unutulmaya yüz tutmuş dilleri ile kültürlerini korumak ve yaşatmak için "Ayağa kaldıran güçlü Roman eli" anlamına gelen "Romano Vast" adıyla Mersin'de kurdukları radyoyla yayın yapmaya hazırlanıyor.

Türkiye Romanları Avrupa Konseyi Delegesi ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, unutulmaya yüz tutmuş olan dillerini yaşatmak için bugüne kadar çeşitli faaliyetler yaptıklarını anımsattı.

Roman kültürünün geniş bir yelpazeye ulaşabilmesi için de internet üzerinden yayın yapan bir radyo kurmayı planladıklarını aktaran Daylam, yayın dilinin de Romanca olmasına karar verdiklerini bildirdi.

Daylam, geçtiğimiz yıldan beri sürdürülen çalışmalarda sona yaklaşıldığını belirterek, şöyle devam etti;

"Türkiye'deki Romanların sesi olacak radyo bitme aşamasında. Şu anda internet ortamında www.radioromanovast.com adresinden test yayınımız var. Radyoda hem kültürümüzle alakalı hem de demografik yapımızla ilgili bilgiler yer alacak ve geçmişten bugüne Romanların durumları, yaşamları ve meslekleri anlatılacak. Ayrıca Roman ozanlarının şiirleri de burada seslendirilecek. Dilimizin yaşatılması ve aynı zamanda Romanların göçleri konusunda araştırma yayınları olacak. Radyoda Roman tarihi nedir, nereden nereye göç olmuş, zorunlu göçler nelerdir gibi konular üzerine yayınlarımız yer alacak."

Daylam, Romanların Anadolu'daki bulunuşları, tarihleri, İstanbul üzerinden Avrupa'ya ve Balkanlara yayılımı konusunda bilgi kirliliği olduğunun altını çizerek, "Bu bilgi kirliliğini de ortadan kaldıracak somut verileri Türk kamuoyuyla paylaşacağız. Bir de internet sitesi olacak. Oradaki yayınlarda ise kültürümüzü belgesellerle pekiştirerek tanıtacağız" dedi.

- "Gençler radyoya sahip çıkacak"

Daylam, radyonun fiziki altyapısının büyük ölçüde tamamlandığını, sadece teknik malzemelerin yerleşim aşamasının kaldığını aktararak, 26 Şubat Cuma günü normal yayın akışına geçmeyi planladıklarını söyledi.

Radyoda Roman gençlerin de aktif rol alacağını dile getiren Daylam, şunları kaydetti:

"Roman radyosunun kurulmasında Akdeniz Belediyesi, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Açık Toplum Vakfı'nın katkıları var. Ayrıca Hollanda da bulunan Radyo Patrin de 25 yıllık tecrübesini buraya yansıtacak. Özellikle lise mezunu ve iletişim alanında eğitim alan gençlerimiz var. Mersin Üniversitesi İletişim Fakültesi'ndeki hocalarımızın vereceği eğitimle Roman gençleri radyoya sahip çıkacak. Ayrıca üniversitedeki hocalarımızın kendi birikimlerini ve teknolojik desteklerini bu alana yansıtmalarıyla radyomuzu sürdürebilir bir hale getirmek istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.