Mersin

Şefkat gemisi Yemen'e uğurlandı

18:22 12 Şubat 2016
Şefkat gemisi Yemen'e uğurlandı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AFAD'ın koordinasyonunda Yemen'e 6 bin tona yakın insani yardım malzemesi götürecek Şefkat gemisinin bölgedeki yaraların sarılmasına katkı sağlaması temennisinde bulunarak "İnşallah uluslararası toplumun dikkatini çekmiş oluruz. Gündem oluşturmuş ve orada yaraların sarılmasına bir nebze de olsa katkıda bulunmuş oluruz" dedi.

Akdoğan, AFAD'ın koordinasyonunda Türk Kızılayı, Beşir Derneği, Deniz Feneri Derneği, Dost Eli Derneği, Hayrat Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı ve Yeryüzü Doktorları'nın iş birliğiyle temin edilen 6 bin tona yakın gıda, ilaç ve yardım malzemesini Yemen'e götürecek Şefkat gemisinin uğurlanması dolayısıyla Mersin Liman'nda düzenlenen törene katıldı.

Akdoğan, burada yaptığı konuşmada, Mersin'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, yine hayırlı bir iş için bir araya geldiklerini söyledi.

Öğle saatlerinde Kilis'te Suriyelilerin yaşadığı kampı ziyaret ettiğini anımsatan Akdoğan, "Kilis'te Elbeyli ve Öncüpınar kamplarımız var ve buralarda 40 bin Suriyeli kalıyor ama toplamda Kilis'te 127 bin Suriyeli var. Kilis'in merkez nüfusu 93 bin. Yani kendi nüfusunun üzerinde göçmen ağırlayan, sığınmacı ağırlayan bir şehrimiz Kilis. Türkiye'de de 2,6 milyon Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyoruz" diye konuştu.

Ortadoğu'da bir çok sıkıntı olduğunu, çatışmalar, savaşlar ve terör belası ile çalkantı içerisinde ciddi insani krizler yaşandığını anlatan Akdoğan, şöyle konuştu:

"Lüban'dan Yemen'e, Suriye'ye kadar birçok ülkede ciddi insani krizler var. Bütün bu olaylar yani filler tepişiyor arada başkaları eziliyor. Büyük güçler, ülkeler, devletler vekalet savaşları yürütüyorlar. Bir nüfus mücadelesi veriyorlar ama ıskalanan insan oluyor. Kaybeden insan oluyor. Hayatını kaybeden kadınlar, çocuklar oluyor. Bütün bu çekişmeler içerisinde ciddi insani dramlar, trajediler var. Gerçekten büyük mağduriyetler yaşanıyor. Tüm bunlara karşı duyarsız kalmayan, kafasını çevirmeyen, 'Bana ne' demeyen bir ülke var, o da Türkiye. Türk insanı sivil toplumuyla devletiyle milletiyle bütün bu insani krizlere karşı ciddi bir duyarlılık ortaya koyuyor. Birileri dediği için değil. 'Aman ha' desinler diye değil. Sırf ahlaki duruşunun bir sonucu olarak, insani duyarlılığının bir sonucu olarak bütün bu insani krizlerde rol alıyoruz, devreye giriyoruz ve bir çaba ortaya koyuyoruz."

Akdoğan, Avrupa'dan son dönemde göçmenlerle ilgili sesler çıkmaya başladığını belirterek, "Bakın niye bugün? 4 yıldır, 5 yıldır böyle bir insani kriz var. Milyonlarca insan evini barkını terk etti. Yüz binlerce insan öldü niye şimdi sesiniz çıkmaya başladı? Çünkü kendilerine yeni dokunmaya başladı. Oysa biz 4-5 yıldır milyonlarca insana kucağımız açtık. Şimdi onlar 'sınırları açın, açmayın' kavgası veriyorlar. Önemli olan önce gönüllerin kapısın açmak. Türkiye yıllardır gönüllerinin kapısını da sınır kapısını da açtı ve bu insanları kucaklıyor. Sahip çıkıyor, yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

- "Türkiye yalnız bırakılmamalıdır"

Birilerinin birtakım laflar ettiğini, "İşte insanlık görevidir, bunları almak lazım" dediğini aktaran Akdoğan, Türkiye'nin insalık görevi olarak çok sayıda kişiye ev sahipliği yaptığını vurguladı.

Akdoğan, insanlık görevinin sadece Türkiye'ye ait bir görev olmaması gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti:

"Vicdanlı olmak, mesuliyet sahibi olmak sadece Türkiye'nin üzerine mi borçtur? Bu yüzden herkes bütün bu insani krizlerde elini taşın altına koymalıdır. Bütün bu devletler, bütün bu ülkeler oradaki garibanlara, yetimlere, evsiz barksız kalan insanlara kucağını açmalıdır, yardım etmelidir. Türkiye yalnız bırakılmamalıdır. Evet biz büyük bir devletiz ve büyük bir milletiz. Milyonlarca insana hiç maliyet hesabı yapmadan kucağımızı açtık ama Türkiye yalnız bırakılmamalı. Uluslararası dayanışma, yardımlaşma şart. Bütün bu meseleler de Irak'ta sorun oldu, Türkiye oraya gitti kamplar kurdu. Suriye meselesi oldu, işte sınır ötesinde kamplarımız var. İçeride kamplarımız var. Lübnan meselesinde Yemen krizinde, şimdi Yemen'e bir gemi gönderiyoruz."

Akdoğan, yolcu edecekleri Şefkat gemisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanmaya başlandığını vurgulayarak, yıllardır Yemen'de ciddi sıkıntılar olduğunu hatırlattı.

Yemen'de 7 bin insanın hayatını kaybettiğini, 20 bine yakın kişinin yaralandığını, 1,5 milyon civarında kişinin de evini terk etmek zorunda kaldığını anlatan Akdoğan, "Büyük bir insanlık dramı Yemen'de yaşanıyor ama hiç kimse farkında değil, umrunda değil. Kimsenin gündemine gelmiyor. Peki ne zaman gündeme gelecek? Ne zaman birilerinin umrunda alacak? Orada yitip giden hayatlar ne zaman birilerinin umrunda olacak acaba?" diye konuştu.

- "İçinde 6 bin tona yakın yardım malzemesi var"

Akdoğan, daha önce de AFAD koordinasyonunda 2013'te 6 milyon liralık gıda, ilaç ve tıbbi yardım malzemesi gönderildiğini belirterek, şunları söyledi:

"2013'te 30 ton ağırlığında sahra hastanesi tüm donanımlarıyla birlikte Yemen'e gönderildi. 2014 yılında çalışmalarımız devam etti. 2015'de 4 bin 400 gıda kolisi, 6 ton ilaç Yemen'e gönderildi. Bizim milletimiz sivil toplum kuruluşlarımız bu meselede hiç duyarsız kalmadılar ve bugün işte Şefkat gemisini Aden'e yolcu edeceğiz. İçinde 6 bin tona yakın gıda malzemesi, ilaç ve yardım malzemesi var. Değeri 7 milyon dolar civarında. Ben buna katkıda bulunan Şefkat gemisinin gönderilmesine katkıda bulunan bütün sivil toplum örgütlerine çok teşekkür ediyorum."

Akdoğan, dost ve kardeş ülke Yemen'de yaşanan sıkıntıların her zaman gündemlerinde bulunduğunu belirtti.

Her zaman Yemen'deki insanların yanında olmak için çaba gösterdiklerini vurgulayan Akdoğan, "Bugün de Şefkat gemisini Aden'e yolcu ediyoruz. Sizler de bu katılımınızla destek verdiniz. Şefkat gemisinin Aden'e kazasız belasız gitmesini temenni ediyorum. Bir gemi dolusu insani yardımın oraya gitmesi açısından da bu bir ilktir. İnşallah uluslararası toplumun dikkatini çekmiş oluruz. Gündem oluşturmuş oluruz ve orada yaraların sarılmasına bir nebzede olsa katkıda bulunmuş oluruz" diye konuştu.

Daha sonra gemi Akdoğan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve diğer yetkililer tarafından uğurlandı.

Akdoğan ayrıca Vali Çakacak'ı makamında ziyaret ederek kent hakkında bilgi aldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.