Mersin

Akkale Antik Kenti'nin restorasyonu için proje

15:55 25 Nisan 2016
Akkale Antik Kenti'nin restorasyonu için proje

Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Orhan Sarı, Mersin'in Erdemli ilçesinde milattan önce 4. yüzyıla ait Akkale Antik Kenti'nin restorasyonu ve çevre düzenlemesi için proje hazırlığına başlandığını bildirdi.

Sarı, antik kentte gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Mersin Üniversitesinin (MEÜ) işbirliğiyle antik kentte çevre düzenlemesi yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Kanlıdivane Antik Kenti'nde gerçekleştirilen çevre düzenlemesindeki projeyi geliştirerek Akkale'de uygulamak için ön çalışma başlattıklarını ifade eden Sarı, şöyle konuştu:

"Erdemli'deki başta Akkale Antik Kenti olmak üzere tarihi ve kültürel değerlerin kalıntılarının ayağa kaldırılmasına katkı sunmak istiyoruz. Oda olarak Akkale Antik Kenti için önce restorasyon, ardından da Kanlıdivane Antik Kenti'ndeki gibi çevre düzenleme projesi hazırlayacağız. Projenin hayata geçmesi ve turizmin hizmetine sunulması için üzerimize düşen göreve hazırız. Bölgemizdeki tarihi değerlerin ayağa kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda proje hazırlayarak Kültür ve Turizm Bakanlığına sunacağız. Kabul görürse Akkale Antik Kenti kalıntıları ayağa kalkmış olacak."

Denize hakim noktadaki Akkale Antik Kenti'nin su sarnıcı, hamam, üç katlı mezar ve limanı bulunduğunu belirten Sarı, buranın antik dönemde zeytinyağı ihraç merkezi olduğunu anlattı.

- Zeytinyağı üretim merkeziydi

MEÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu da Kanlıdivane Antik Kenti'ni ayağa kaldırmak amacıyla başlatılan çevre düzenleme projesinin tamamlanarak uygulandığını kaydetti.

Bu projeye danışmanlık yaptığını vurgulayan Aydınoğlu, şunları kaydetti:

"Kanlıdivane'de yaklaşık 1 kilometre yürüme yolları, parkurlar ve ziyaretçi merkezleri yapıldı. Engellilerin de gezmesine imkan sağlayan yollar oluşturuldu. Kanlıdivane'nin antik öneminden kaynaklanan bazı özellikleri ayağa kaldırıldı. Burası, antik dönemde bölgenin önemli zeytinyağı üretim merkeziydi. Burada temizlik yapıldı ve zeytinyağı üretim merkezi aslına uygun restore edildi. Zeytinin kırıldığı ve preslendiği mekanlar ortaya çıkartıldı."

Aydınoğlu, aynı projenin Akkale Antik Kenti'nde de uygulanması için ön çalışma yapıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaat edileceğini, uygun görülmesi durumunda projenin hayata geçirileceğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.