Mersin

"Mersin 1. Ulusal Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu"

14:55 27 Nisan 2016
"Mersin 1. Ulusal Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu"

Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün rakamlarına göre dünyada 1,2 milyarı kadın olmak üzere yaklaşık 3 milyar civarında iş gücünün bulunduğunu, her yıl yaklaşık 360 bin iş kazasının meydana geldiğini ve 1 milyon 950 bin kişinin ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirdiğini belirtti.

Çakacak, Mersin Valiliği, Mersin Sanayi Sitesi, Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi ve Mersin Tabip Odası katkılarıyla Marehan Center'de düzenlenen Mersin 1. Ulusal Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, sağlıklı ve güvenli ortamda çalışma hakkının en temel insan haklarından birisi olduğunu söyledi.

İş sağlığı ve güvenliğinde temel amacın, çalışma yaşamında çalışanların sağlığına zarar verebilecek etkenlerin önceden belirlenerek, gereken önlemlerin alınması olduğunu vurgulayan Çakacak, şöyle devam etti:

''Uluslararası Çalışma Örgütü'nün rakamlarına göre dünyada 1,2 milyarı kadın olmak üzere yaklaşık 3 milyar civarında iş gücü bulunmaktadır. Dünyada her yıl yaklaşık 360 bin iş kazası meydana gelmekte ve 1 milyon 950 bin kişi ise meslek hastalıklarından dolayı yaşamını yitirmektedir.

Ülkemiz gelişmekte olan ekonomisiyle dünyada yabancı yatırımcıların dikkatini çekmekte ve sanayicilerimiz, iş insanlarımız dünyanın tüm ülkeleriyle rekabet içerisinde bütün dünyaya ürettikleri malları pazarlamaktadır. İşverenlerin uluslararası pazarda rekabet gücünün artmasında çalışanların sağlığı ve güvenliğinin payı son derece önemlidir. Uluslararası rekabet gücünün artmasında sadece üretilen malın kalitesi ve fiyatlarının uygun olması yetmiyor. Artık çağdaş dünyada o ürünlerin üretilmesinde, hangi şartlarda üretildiğinin, üretilirken iş sağlığı ve güvenliğine ne kadar uyulduğunun da son derece önemli bir etkisi var. Özellikle Avrupa Birliği ile çalışan işletmelerimiz, ürünün kalitesi kadar iş sağlığı ve güvenliğine de dikkat etmek durumundalar. Bu anlamda iş sağlığı ve güvenliği kanunu çalışma hayatında önemli bir boşluğu doldurmaktadır."

İş Teftiş Kurulu Adana Grup Başkanı Veysel Gül ise iş kazalarının yüzde 50'sinin kolaylıkla önlenebileceğinin, yüzde 48'nin sistemli bir çalışmayla önlenebileceğinin, yüzde 2'sinin de önlenemeyeceğinin bilimsel analiz ve tecrübelerle anlaşılmış olduğunu vurguladı.

İş kazalarının yüzde 98'nin önlenebileceği gerçeğinin sadece denetimlerle olmayacağını belirten Gül, "Tek başına fiziki ortamların düzeltilmesi yeterli değildir. İşin başının denetim değil, eğitim olduğu ve güvenli çalışmayı benimseyerek bir kültür haline getirmemiz gerektiği açıktır. Çalışanlara yapacakları işe uygun iş vererek, sosyal ve psikolojik olarak eğiterek, güvenli çalışmayı bir yaşam şekli haline getirmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla bu kültüre ne kadar insan dahil edebilirsek o oranda güvenli çalışmayı sağlamış oluruz" diye konuştu.

- 8 pilot ilde proje

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Yetkilendirme Daire Başkanı Furkan Yıldız da iş sağlığı ve güvenliğinin kanun olarak ele alınmasının önceden hayal olduğunu ve kanun haline gelmesi için 8 yıl mücadele ettiklerini söyledi.

Bir tek bakanlığın iş sağlığı ve güvenliği kapsamında toplumun her katmanını ilgilendirdiği konuda tek başına başarı göstermesinin çok olanaklı olmadığını dile getiren Yıldız, bunun dünyada da örneğinin bulunmadığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığının ve diğer bakanlıkların ciddi gayretleri olduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Bizim yetkilendirdiğimiz gerek sağlık güvenlik birimleri, gerek toplum sağlık birimlerinin istenilen seviyede olmasını sağlamak için bir proje hayata geçiriyoruz. 8 pilot ilde ilk etapta başlayacak. 27 ortak sağlık güvenlik birimleri üzerinden, sonraki yıl ise 600 ortak sağlık güvenlik biriminin sahadaki çalışmalarını gözlemleyeceğiz. Denetim değil, buradaki genel gaye bakanlık olarak biz kendi bildiğimizi, gördüğümüzü yetkilendirdiğimiz firmalara verelim. Bu aldıkları bilgilerle işverenlere iş yerlerine daha sağlıklı hizmet versinler."

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Başarılı ise çalışan sağlığını geliştiren çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeniliklerle bu alanda gelişmelerin daha hızlı olacağını aktaran Başarılı, çalışan sağlığı konusunda yüksek teknolojiyi gündeme getirilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.