Mersin

Mersin'deki FETÖ/PDY davası

18:04 16 Mayıs 2016
Mersin'deki FETÖ/PDY davası

Mersin merkezli 19 ilde Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik operasyon kapsamında haklarında dava açılan 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, başka bir davadan tutuklu yargılanan gazeteci Mehmet Baransu ve eski Mersin Emniyet Müdür Yardımcısı Anadolu Atayün ile bu davadan tutuksuz yargılanan bazı sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.

Sanıklardan sadece birinin ifade verdiği duruşmada, Baransu ve Atayün'ün de aralarında olduğu bazı sanıklar, savunma yapmak için ek süre istedi.

Öte yandan, Baransu'nun konuşması sırasında bazı müştekiler ve sanıklar arasında tartışma çıktı. Mahkeme heyetinin duruşmaya yarım saat verdiği aranın ardından Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin koridoruna taşan tartışmada tarafları polis ekipleri ayırdı.

Mahkeme heyeti, daha sonra devam eden duruşmada, savunma için ek süre isteyen sanıkların taleplerini kabul ederken, sanık avukatlarının, duruşma güvenliğini polis yerine jandarmanın sağlamasına yönelik talebini reddetti. Heyet, duruşmanın 18 Mayıs'ta devam etmesine karar verdi.

Müşteki avukatlarından Murat Altındere, duruşmanın ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, aynı zamanda davanın müştekileri arasında yer aldığını belirterek, talep ve delilleri davaya sunmaya çalışırken sanıkların kendilerine müdahale ettiğini iddia etti.

Duruşma salonunda kendilerine hakaret edildiğini de ileri süren Altındere, şöyle konuştu:

"Sanıklar bize ağza alınmayacak hakaretlerde bulundular. Biz de tabi ki şikayet hakkımızı kullandık. Müşteki olarak dosyada bulunmamız, bunların hukuksuzluklarını, kumpaslarını anlatmamız çok zorlarına gidiyor. Örgütlü bir tavır geliştirerek bize saldırıyorlar. Bugün de bunu 50 kişiyle yaptılar. Allah'tan bir fiziki saldırıya müsaade etmedik. Maalesef bu yapının halen, 'duruşmaları altüst edin', 'savunma stratejisi konusunda mümkün olduğunca kargaşa yaratın' gibi sosyal medyadaki Pensilvanya kaynaklı talimatları duruşmalarda ortaya koyduğunu görüyoruz."

Altındere, FETÖ/PDY'nin sadece kumpaslarla yetinmeyerek, aynı zamanda duruşmaya gelen müştekileri de baskıyla sindirerek, delillerin ortaya konmasının önüne geçmeye çalıştığını savundu.

- FETÖ/PDY davası

Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde geçen yıl 2 Eylül'de görülmeye başlanan FETÖ/PDY davasının duruşmaları, salonun fiziksel koşullarının yetersizliği nedeniyle 5 güne bölünmüştü. 3 Eylül'de görülen duruşmada, tutuklu yargılanan eski Mersin Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Suat Dağlı, emniyet personeli Ahmet Şanverdi, Bekir Kaymakcıoğlu, Erdem Kanmaz ve Hüseyin Avcı hakkında tahliye kararı verilmişti.

Mahkeme heyeti, 13 Ekim 2015'te görülen duruşmada yayın yasağı kararı almış, 14, 15 ve 16 Ekim'deki duruşmalarda sanıklardan sadece 2'si ifade vermiş, aralarında gazeteci Mehmet Baransu'nun da olduğu diğer sanıklar delilleri gördükten sonra daha geniş savunma yapmak için zaman isteyince duruşma 13 Ocak 2016'ya ertelenmişti. Başka bir dosyanın da dahil edilmesiyle sanık sayısının 66'dan 70'e yükseldiği dava, bu tarihte yeniden devam etmiş, sanık avukatlarıyla mahkeme heyeti arasındaki usul tartışmalarıyla geçen duruşmaların ardından 18 Ocak'ta 2 sanık daha ifade vermiş, 19 Ocak'ta da müştekilerin ifadelerinin alınmasına başlanmıştı.

Mahkeme, 8 Şubat'taki duruşmada da savcının 18 sanık hakkındaki tutuklama istemini ve sanık avukatlarının, müvekkilleri hakkındaki adli kontrol hükümlerinin kaldırılması talebini reddederek duruşmayı ertelemişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu da davaya avukatları aracılığıyla müdahil olmuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.