Mersin

Refah Şilebi şehitleri anıldı

15:10 24 Haziran 2016 1 Yorum Var
Refah Şilebi şehitleri anıldı

Mersin açıklarında 23 Haziran 1941'de bir denizaltı tarafından torpidoyla vurularak batırılan Refah Şilebi'nde şehit düşen 167 denizci düzenlenen törenle anıldı.

Anma etkinlikleri, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'nın girişimiyle yer tespiti yapılan ve bakımları Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşen Refah Şilebi şehitlerinden Deniz Yüzbaşı Asaf Taneri ile Üstçavuş Arif İlkaylı'ya ait mezarların ziyaretiyle başladı.

Türk bayraklarıyla donatılan Mersin Asri Mezarlığı'ndaki törende, Kur-an'ı Kerim okundu, kabirlere karanfil bırakıldı.

Refah Şehitleri Anıtı'nda devam eden etkinlikte çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okundu.

Deniz Binbaşı Suat Gökçeer Gökmen, yaptığı konuşmada, İngiltere'ye sipariş edilen 4 denizaltı ve 4 muhribi teslim alacak personeli taşıyan Refah Şilebi'nin, Mersin'den İskenderiye'ye yola çıktığını, hareketinden 5 saat sonra batırıldığını anlattı.

Refah Şilebi'nde yaşanan olay hakkında bilgiler veren Gökmen, şunları söyledi:

"Refah Şilebi, 28 kişilik mürettebat denizaltıcı, 19 denizaltıcı subay, 63 astsubay ve 68 er ile İngiltere'de havacılık eğitimi görecek 1 hava subayı ve 20 hava öğrencisi olmak üzere toplam 199 personelle 23 Haziran 1941 tarihinde Mersin'den İskenderiye'ye hareket etmiştir. Savaşta tarafsız olduğumuzdan, Refah'ın güvertesine ve bordalarına Türk bayrağı bandajı yapılmış ve bu bayraklar reflektörlerle aydınlatılmıştır. Refah Gemisi Mersin'den hareketinden 5 saat sonra ağır hasara uğratılmıştır. Makineleri ve telsizi hasar gören Refah'ın dış dünya ile irtibatı kesilmiştir. Tahlisiye filikalarından, su üstünde kalabilen 1 tanesine personel binmiştir. 4 saat su üzerinde kalan Refah Şilebi, gecenin karanlığında sulara gömülmüştür."

Yaşanan faciadan 36 saat sonra, 28 personelin filikayla Karataş mevkisine çıktığını kaydeden Gökmen, havadan ve denizden yapılan aramalarla sal üzerindeki 4 personelin 72 saat sonra kurtarıldığını, 167 personelin şehit olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından şehitlik defterini imzalayan Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Nejat Atilla Demirhan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, "TCG Saros" isimli gemiyle 3 mil açılarak Refah Şehitleri anısına denize çelenk bıraktı.

Buradaki törenin ardından Deniz Müzesi'ne giden protokol, Refah Şilebi sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • Şehit Er Ailesi 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu anma töreninin 23 Haziran 2017 de de yapılması en büyük temennimiz.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.