Mersin

Mersin'de güz domatesi üreticiyi sevindiriyor

10:02 01 Eylül 2016
Mersin'de güz domatesi üreticiyi sevindiriyor

Mersin’in Erdemli ilçesinde özellikle kırsal kesimde yetiştirilen güz dönemi domatesinin tarlada 1 lira 20 kuruş olan kilogram fiyatı üreticileri memnun ediyor.

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin, hasatın başladığı tarlalarda gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçe genelinde bu yıl 10 bin dönem arazide 120 bin ton domates rekoltesinin beklenildiğini bildirdi.

Güz dönemi domateslerin yaylalarda hasadına başlanıldığını aktaran Şahin, "Geçen yıl aynı dönemde üretilen domatesler 50 kuruşa satılamazken bu yıl aynı dönemde dalında 1 lira 20 kuruştan alıcı buluyor." dedi.

Erdemli'den başta Suudi Arabistan, Romanya ve Bulgaristan gibi çeşitli ülkelere domates ihracatının yapıldığını ancak ürün azlığından talebi karşılamada zorlanıldığını belirten Şahin, ilerleyen dönemde fiyatların daha da iyi olmasını beklediklerini söyledi.

Suudi Arabistan'ın Kurban Bayramı nedeniyle Türkiye’den narenciye ve yaş sebze meyve ithalatını artıracağı bilgisini aldıklarını kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

"Suudi Arabistan’ın 40 bin ton domates, 40 bin ton da limon ithal etmek istemesi üreticilerimiz adına güzel gelişme. Öyle ki yaylalarda açıkta ve seralarda yetiştirilen domatesler daha kızarmadan dalında alıcı buluyor. Talep fazla ancak ürünler daha tam yetişmediği için talebi karşılamakta zorlanılıyor. Fiyatın 1 lira 20 kuruş seviyesinde olması da yüzleri güldürüyor. Temennimiz fiyatların daha güzel olmasıdır. Yeni sezon üreticilerimize hayırlı olsun."

Domates üreticisi Sultan Yıldırım da bu yıl hem kalitenin hem de rekoltenin iyi olduğunu belirterek, "Geçen yıl kan ter içinde ürettiğimiz domatesleri 50 kuruşa dahi satamadık ve dalında çürüdü. Geçen yıl yaptığımız masrafı karşılayamamıştık ancak bu yıl sezon iyi başladı, temennimiz fiyatın böyle devam etmesi." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.