Mersin

19 Eylül Gaziler Günü

12:06 19 Eylül 2016
19 Eylül Gaziler Günü

19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla Mersin, Hatay, Osmaniye ve Adana'da törenler düzenlendi.

Mersin'de Cumhuriyet Alanı'nda yapılan törende Vali Özdemir Çakacak, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Mersin Şube Başkanı Kemal Cındız, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cındız günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Cındız, gazilerin vatan savunması ve özgürlük için cansiparane mücadele eden kişiler olduğunun altını çizerek, "Gazi Çanakkale'dir, Sakarya'dır, Kore'dir, Kıbrıs'tır. Gazi, Mustafa Kemal'dir. Şehit de vatan toprağıdır. Issız ve gölgesiz yolun sonunda istiklal uğrunda, namus yolunda can veren Mehmet'tir. Şehit topraktır, toprak ise vatandır." dedi.

Cındız, 19 Eylül'ün gazilerin şeref günü olduğunu vurgulayarak, gazi ve şehitlerin hatıralarını yüceltmenin milli bir görev olduğunu sözlerine ekledi.

Bir öğrenci ve askerin şiir okumasının ardından protokol üyeleri gaziler ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

- Hatay

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde de Hatay Vali Yardımcısı Orhan Mardinli, Garnizon Komutanı ve İl Jandarma Alay Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Turgay Aras, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Bakır, yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin var oluşu, bağımsızlığı, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda, hayatlarını feda etmeyi göze alarak, gazilik onuruna erişen kahramanların Gaziler Günü’nü kutlamanın derin heyecanı içinde olduklarını belirtti.

Bakır, kan dökülerek vatan olan toprakların, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk milleti tarafından en kutsal emanet olarak korunacağını kaydetti.

Ağır bedeller ödenerek kazanılmış olan aziz vatanı bölmeye çalışanlara asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizen Bakır, "Ecdadı Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da şehitler veren ve esaret tatmamış olan Türk milleti ve onun şanlı Türk Silahlı Kuvvetleri nöbette oldukça, kan kokan, kin kokan emellerinize kavuşamayacaksınız. Bir gazi olarak; bu haykırışım sadece bana ait değil aynı zamanda, aziz şehitlerimizin, saygıdeğer yakınlarının ve tüm kahraman gazilerinin yürek haykırışıdır.'' dedi.

Konuşmaların ardından eski Hatay Arkeoloji Müzesi önünde Son Yüzyıl Savaşları adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.

- Osmaniye

Devlet Bahçeli Meydanı’nda düzenlenen törende Vali Vekili Mehmet Öz, Garnizon Komutanı Vekili Albay Metin Düz , Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Osmaniye Şube Başkanı Mehmet Emin Esen Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Esen, yaptığı konuşmada, gazilerin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcisi olduğunu söyledi.

Ülkenin her zamankinden daha fazla iç ve dış hain odakların tesiri altında olduğunu ifade eden Esen, şöyle devam etti:

"15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetlerinde yuvalanan, cumhuriyete düşman odaklar darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe girişimi Türk Silahlı Kuvvetler içerisinde bulunan gerçek vatansever askerler, emniyet teşkilatımız ve kahraman milletimizin asil evlatları tarafından önlenmiştir. İç ve dış terör örgütleri aynı amaca hizmet etmektedirler. Bu hainlerin hedefi ülkede karışıklık çıkarmak, Türk ordusunu yıpratmak ve Türkiye Cumhuriyeti'ni bölünmüş zayıf bir ülke haline getirmektir. Bunlara karşı Türk milleti hürriyet ve bağımsızlığı söz konusu olunca daha sıkı kenetlenmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminde ve diğer terör olaylarında şehit olmuş asker, polis, korucu ve sivil vatandaşlara Allah'tan rahmet, kalanlarına baş sağlığı, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum."

Törenin ardından Osmaniye Belediyesi tarafından yaptırılan, Osmaniye Şehit Polis Aileleri ile Muharip Gaziler Derneği'nin açılışı yapıldı.

- Adana

Adana'da Atatürk Parkı'nda düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Adana Şube Başkanı Coşkun Adaber yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminde Türk halkının gerçek vatansever asker ve polislerle beraber büyük bir kahramanlık örneği gösterdiğini belirterek, "Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine biz ve bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyecektir." dedi.

Günün anlam ve önemine ilişkin şiirlerin okunmasıyla tamamlanan törene Vali Mahmut Demirtaş, CHP Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral İsmail Günaydın katıldı.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.