Mersin

Mersin'de kivi üretimini genişletme çalışması

12:33 20 Ekim 2016
Mersin'de kivi üretimini genişletme çalışması

Mersin'de son yıllarda üretimi artan kivinin, domates ve limon yetiştiriciliğinin ağırlıkla yapıldığı Erdemli ilçesinde uygun iklime sahip alanlarda da yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Erdemli Ziraat Odası (EZO) Başkanı Rasim Şahin başkanlığındaki bir grup üretici, Toroslar ilçesine bağlı Çağlarca Mahallesi'ndeki kivi bahçelerinde inceleme yaptı.

Şahin, incelemenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kivinin Akdeniz’in iklim yapısının uygun olan yerlerinde de üretiminin son dönemlerde arttığını hatırlatarak, limon ve domateste iddialı konumda olan Erdemli'nin bu alanda da söz sahibi olmasını istediklerini söyledi.

Bu nedenle üreticileri Erdemli'de ürün çeşitliliğini geliştirmek ve alternatif ürüne yönelmelerini sağlamak amacıyla kivi üretimine teşvik etmeye çalıştıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

"Erdemli'nin birçok bölgesi kivi üretimine uygun. Ülke ekonomisine büyük katma değer sağlayan domates ve limon üretiminin yanı sıra kivi üretiminin de ilçede yapılabileceğini düşünüyoruz. Kivi üretiminin hem üreticilerimize hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz. Kivi üretimi için önemli çalışma içerisindeyiz ve oda olarak sertifikalı kivi fidanı üretimini de yapıyoruz."

Çağlarca Mahallesi Muhtarı Mustafa Gezer de son 20 yıldır kivi üretimi yaptıklarını vurgulayarak, "Mahallemizde yaklaşık 2 bin dönüm arazide yılda 4 bin ton kivi üretiyoruz. Yeni dikimlerle birlikte 5 yıl sonra 8-10 bin ton ürün almayı hedefliyoruz. Daha önce yetiştirdiğimiz şeftali para etmezken, kiviyi dalında 2,5 liradan satıyoruz. Şeftaliden alamadığımız parayı kividen alıyoruz. Bu da üreticiyi mutlu ediyor." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.