Mersin

Sarıkeçili Yörükleri sahillere dönmeye başladı

11:15 24 Ekim 2016
Sarıkeçili Yörükleri sahillere dönmeye başladı

Yörüklerin büyük bölümünün yerleşik hayata geçmesinin ardından yüzyıllardır süren konargöçer kültürünün son temsilcileri olan Sarıkeçililer, Konya ve Karaman yaylalarından kış aylarını geçirecekleri Mersin'in sahil ilçelerine dönmeye başladı.

Akdeniz'in sahil ilçelerinde konaklayan, nisan ve mayıs aylarında ise havalar ısınınca Karaman ile Konya yakınlarındaki yaylaların yolunu tutan Sarıkeçililer, havaların yavaş yavaş soğuma başlamasıyla dönüş telaşına girdi.

Mersin'in ilçeleri Silifke, Erdemli, Anamur ve Aydıncık'a doğru yola çıkan Yörükler, uzun ve zahmetli yolculuğun ardından kış aylarını geçirecekleri bölgelere ulaşmaya ve çadırlarını kurmaya başladı.

Göç Eden Sarıkeçililer Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı İbrahim Yagal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli sıkıntılar yaşamalarına rağmen Anadolu'da önemli bir yer tutan kültürlerini devam ettirdiklerini söyledi.

Kışın soğuk günlerini geçirmek için Akdeniz sahillerine dönüş yapmaya başladıklarını bildiren Yagal, "Yine sorunlarıyla, dertleriyle, kederleriyle, hüzünleriyle, sevinçleriyle bir yaz sezonunu daha Konya-Karaman yaylalarında bitirdik. Şimdi dönüşe geçtik, bir kısmımız geldi yerleşti, bir kısmımız da gelecek. Onlar da yolda hala geliyorlar." dedi.

Yagal, yaz sezonunu buruk geçirdiklerini vurgulayarak, havaların kurak geçmesinin en önemli geçim kaynakları olan hayvancılığı etkilediğini belirtti.

Kurak havanın hayvanların yayılmasını kısıtladığını aktaran Yagal, "Öyle olunca hayvan iştahsız oluyor. Ağaçlar suyunu alamadı. Yapraklar susuz kaldı. Bu durumda da keçiler çok iştahlı yemiyor ve yayılmak istemiyor. Kış sezonunu burada geçireceğiz. İnşallah bugünden sonra hava yağmurlu olur. Bereketli bir kış geçirmeyi istiyoruz." diye konuştu.

Yagal, geçen zaman içinde değişen teknolojik imkanlardan da yararlanmaya başladıklarını anlatarak, elektrik ihtiyacı için güneş panellerini kullandıklarını söyledi.

Zorlu yaşamlarına rağmen bir kültürü yaşatmaya devam ettiklerine işaret eden Yagal, "Tüm geçim kaynağımız, yetiştirdiğimiz kıl keçilerimiz. Doğduğumuz günden bu yana bunlarla uğraşıyor, göçüp konuyoruz. Her geçen gün artan sıkıntılara rağmen Sarıkeçililer, yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor." dedi.

Yagal, sahillere gelen Sarıkeçililer'in kışı burada geçirdikten sonra havaların ısınmasıyla yıllardır sürdürdükleri göçe tekrar çıkacaklarını ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.