Mersin

"Narenciye sektörü olarak ders çıkarmalıyız"

13:53 24 Ekim 2016
"Narenciye sektörü olarak ders çıkarmalıyız"

Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, Rusya ile yaşanan krizden sonraki 10 aylık dönemden önemli dersler çıkarılması gerektiğini belirterek, "Tarımsal ihracatta tek bir pazara bağımlı olmanın risklerini gördük. Bu kapsamda yarattığımız pazar çeşitliliğini önümüzdeki dönemde korumamız ve mümkünse yeni pazarlara ulaşmamız gerektiği kanaatindeyim." ifadelerini kullandı.

Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, 2015 yılında Türkiye'de 2,1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze ihracatı gerçekleştirildiğini anımsattı.

Rusya'nın sahip olduğu yüzde 40'lık payla en önemli pazar olduğunu aktaran Özdemir, ayrıca, yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 58'ini oluşturan narenciye ve domatesin, Rusya'ya pazarlanan en önemli ürünler olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz dönemde Rusya'nın Türkiye'den ithalatı yasaklandığını hatırlatan Özdemir, bu süreçte ihracatta düşüş yaşandığını kaydetti.

Özdemir, hükümetin zamanında aldığı önlemler sayesinde bu zorlu sürecin en az zararla atladığını, Rusya ile kaybedilen pazar payının ihracatçıların yeni pazar arayışları neticesinde telafi ettiklerini aktararak, Ukrayna, Suudi Arabistan, Romanya, Sırbistan ve Polonya'nın narenciye sektörü açısından yeni pazarlar olarak ön plana çıktığını bildirdi.

Geriye bakıldığında önemli dersler çıkarılması gerektiğini belirten Özdemir, şöyle devam etti:

"Rusya ile yaşadığımız krizden sonraki bu 10 aylık dönemden hepimizin önemli dersler çıkarması gerekiyor. Birincisi, tarımsal ihracatta tek bir pazara bağımlı olmanın risklerini gördük. Bu kapsamda yarattığımız pazar çeşitliliğini önümüzdeki dönemde korumamız ve mümkünse yeni pazarlara ulaşmamız gerektiği kanaatindeyim. Ayrıca, ülkemizde üretilen hiçbir tarımsal ürün narenciyede olduğu kadar ihracata bağımlı değildir. Bu nedenle narenciye ihracatında yaşanacak olumsuzluklar sektöre büyük zarar vermekte. Geleceğe yönelik destekleme politikalarında özellikle endüstriyel talebe cevap verebilecek tedbirlere ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Narenciye sektörü olarak bu süreçten ders çıkarmalıyız."

Özdemir, 11 Ekim'de Rusya ile imzalanan kararnameyle portakal, mandalina, kayısı, şeftali ve erik ithalatına getirilen kısıtlamaların kaldırıldığını aktardı.

Diğer ürünlere yasakların devam ettiğini bildiren Özdemir, "Bu ürünlerin ihracatında Rusya önemli yer tutuyor. Örneğin geride bıraktığımız yılda ülkemizin gerçekleştirdiği domates ihracatının yüzde 62'si, salatalık ihracatının yüzde 55'i ve yaş üzüm ihracatının yüzde 69'u Rusya'ya gitti. Bu ürünlere yönelik yaptırımların da en kısa zamanda kaldırılarak sektörümüze verdiği tahribatın sona ermesini diliyorum." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.