Mersin

Tarsus "dikenli incir"den daha fazla pay istiyor

15:25 08 Mart 2017
Tarsus "dikenli incir"den daha fazla pay istiyor

Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçenin 36 köyünde yetiştirilen dikenli incir rekoltesinin 5 bin tonun üzerinde olduğunu belirterek, "Tarsus Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğüyle üretim alanlarını çoğaltmak ve üreticilerin aile ekonomilerine ciddi katkılarda bulunmak istiyoruz. Dikenli incirin sanayileşmesi gerektiğini öteden bu yana söylüyoruz." dedi.

Ergezer, oda binasında düzenlenen "Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma Projesi" çalıştayında, "Frenk yemişi" veya "Kaynana dili" olarak da bilinen dikenli incirle ilgili 2003 yılından beri ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Avrupa'ya ilk olarak 2009 yılında duyurdukları ürünü, ilk etapta yurt içinde tanıtmaya çalıştıklarını belirten Ergezer, ilçedeki 36 köyde ürün yetiştirildiğini vurguladı.

Ergezer, Tarsus'un dikenli incirden daha fazla pay alabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yetiştirilen dikenli incirler yurt içi pazara 3 bin ton olarak giriyor. Oysa rekolte 5 bin tonun üzerinde. Biz dikenli incirde rekolteyi arttırmanın mücadelesini verirken, taşların, kayaların arasında doğal ortamda organik olarak yetişen dikenli inciri yetiştirip, satan üreticimiz her kasada 12 lira kazanırken, ticaretini yapanlar 400 liraya satıyordu. Bizim çabamızla dikenli incirin kasasını 40 liraya çıkarabildik. Tarsus Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğüyle üretim alanlarını çoğaltmak ve üreticilerin aile ekonomilerine ciddi katkılarda bulunmak istiyoruz. Dikenli incirin sanayileşmesi gerektiğini öteden bu yana söylüyoruz."

Gıda Tarım ve Hayvancılık ilçe Müdürü Hayri Erdoğan ise dikenli incir üretim alanlarının genişletilmesi için her türlü çabayı göstereceklerini kaydetti.

Çalıştayda projenin tanıtımını yapan Avni Özyürek, projenin, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirlerini tanımalarını, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlamayı hedeflediğini belirterek, "Program, Avrupa Birliği Bakanlığı tarafından yönetilmekte olup, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortak finanse edilmektedir." ifadesini kullandı.

Programda ayrıca, İtalya'daki çeşitli üniversitelerde dikenli incirle ilgili çalışmalar yapan Prof. Dr. Stefano La Malfa, Dr. Alessio Scalisi ve Dr. Antonio Lo Tauro ile Türkiye'de akademik çalışmalar yürüten Dr. Kenan Aydınoğlu ve Dr. Sevda Polat da bilgiler verdi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.