Mersin

Toroslar'ın Yörükleri dönüş hazırlığında

13:12 23 Eylül 2017
Toroslar'ın Yörükleri dönüş hazırlığında

Yaz aylarında Toroslar'ın 2 bin 200 rakımlı yaylalarına çıkan Mersin'deki Köselerli Yörükleri, havaların soğumasıyla dönüş yolculuğuna hazırlanıyor.

Erdemli ilçesine yaklaşık 90 kilometre uzaktaki yaylalarda yazı geçiren Yörükler, yaklaşan kış öncesinde merkeze yakın bölgelere dönmek için hazırlıklara başladı.

Toroslar'da 5 ay geçiren göçerler, hazırlıklar kapsamında besledikleri hayvanları kırktı. Kış için ekmek yapan Yörükler, hayvanlardan elde ettikleri sütlerden, yemek ve satmak için peynir ile tereyağı hazırladı.

Erdemli Belediyesince, göçerlerin dönüş yolculuğunun sorunsuz geçmesi, ailelerin ve küçükbaş hayvanların rahat yürüyebilmesi için güzergahtaki yollarda çalışma yapıldı.

İlçe Belediye Başkanı Mükerrem Tollu da Köselerli Yörüklerini ziyaret ederek, hem hazırlıkları inceledi hem de sorunlarını dinledi.

Göçerlerle keçi sağıp ayran yapan Tollu, koyun yününden "kepenek" de giydi. Yörükler de ziyaretçilerine sucuk ve lokum ikram etti.

Tollu, gazetecilere yaptığı açıklamada, konar göçerlikle önemli bir kültürün devam ettirildiğini söyledi.

Yörüklerin, kültürün yaşatılmasında önemli katkıları bulunduğunu anlatan Tollu, "Toroslar'ın zirvesindeki hangi noktada Yörükler varsa, orada al bayrağımız da en zirvede şerefle dalgalanmaktadır. Bu kültürün sürdürülmesi ve yaşatılması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz." dedi.

Köselerli Mahallesi Muhtarı Kemal Çelik ise yaz aylarında sıcaktan etkilenmemek için yaylalara çıkan Yörüklerin burada hayvanlarını otlatıp büyüttüğünü belirtti.

Havaların soğumaya başlaması ve okulların açılmasıyla göç hazırlıklarının başladığını ifade eden Çelik, "Dönüş yollarımız çok kötüydü. Erdemli Belediye Başkanımıza söyledik, bizi ziyarete geldi, yolların kötü oluşunu bizzat gördü. Şu anda yollarımız, dönüşte hayvanlarımızın telef olmaması için yapılıyor. Başkanımızdan Allah razı olsun, çok teşekkür ediyoruz. Yoldaki çalışmalar bittikten sonra dönüş yolculuğuna başlayacağız." diye konuştu.

Göçerlerden 73 yaşındaki Eşe Geriz de kültürlerini yaşatmak için yaylalarda olduklarını ve göç hazırlığı yaptıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.