Mersin

Türkiye'nin "süper çocukları" (2)

11:16 22 Nisan 2018
Türkiye'nin "süper çocukları" (2)

SEZGİN PANCAR/ERGÜN HAKTANIYAN/AHMET KAPLAN - Yurdun dört bir yanında çocukları 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı heyecanı sararken, kimi spordaki, kimi sanattaki başarılarıyla dünyada adından söz ettiren çocuklar, Türkiye'nin geleceği için umut veriyor.

Kemandan gitara, yüzmeden boksa kadar çok sayıda alandaki başarılarıyla çeşitli platformlarda Türk bayrağını dalgalandıran çocuklar, kendilerine adanan 23 Nisan'ı kutlamanın mutluluğunu yaşıyor.

O çocuklardan biri olan ve henüz 12 yaşındayken İtalya'da düzenlenen 13. Uluslararası Enrico Mercatali Klasik Gitar Yarışması'nda birinci olarak adından söz ettiren 14 yaşındaki gitarist Aylin Çelik, genç yaşına önemli başarıları sığdırmaya devam ediyor.

Mersin Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nın tam zamanlı öğrencisi olan ve gitar çalışmalarına Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Özkanoğlu ile devam eden Çelik, Romanya'da düzenlenen 21. Uluslararası Eduard Pamfil Klasik Gitar Yarışması'nda birinci, Bulgaristan'da düzenlenen Uluslararası Pleven Gitar Yarışması'nda da ikinci olarak başarılarını tescilledi.

Çelik, geçen yıl düzenlenen 16. Mersin Uluslararası Müzik Festivali'nde aldığı "Prof. Nevit Kodallı Genç Yetenek Ödülü" ile yoluna devam ederken, yurt genelindeki konserlerde solist olarak sahne alarak bu alandaki tecrübesini de geliştiriyor.

Eğitim gördüğü konservatuvarda AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çelik, gitara ilk olarak 6 yaşındayken babasının önerisiyle başladığını söyledi.

Çelik, Tokat'ta yaşayan ailesinin, hayallerine destek olmak için Mersin'e taşındığını belirterek, "Başarı için emek vermek, bütün hayatını buna göre düzenlemek ve planlamak gerekiyor. Öyle yaptığınızda zaten başarı geliyor." dedi.

En büyük hayallerinden birinin dünyanın en prestijli solo gitar yarışmalarından "Guitar Foundation of America"da derece almak olduğunu anlatan Çelik, "İleride iyi bir müzisyen olmak istiyorum. Hedefim dünya çapında konserler vermek. Bu işi iyi yapmak istiyorum esas olarak. Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Guitar Foundation of America, gitar alanında en büyük yarışma diyebilirim. Hayalim oraya gitmek. Orada herhangi bir derece bile almak çok büyük bir şey." dedi.

Çelik, uluslararası yarışmalarda Türkiye'yi temsil etmekten dolayı mutlu olduğunu vurgulayarak, "Gittiğim yarışmaların çoğunda Türkiye'den katılan tek kişi bendim. Hepsinde derece alıp, Türkiye'yi temsil etmek de gurur verici bir şey." ifadesini kullandı.

- Kemanın minik dehası

Mersin'de Isabelle Özdemir'in öğrencisi olarak konservatuvar eğitimi alan 12 yaşındaki İdil Olğar da henüz 6 yaşında başladığı kemana, büyük bir aşkla sarılmaya devam ediyor.

İlk solo konserini 2 yıl önce Kuşadası Belediyesi Oda Orkestrası eşliğinde veren Olğar, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası'nın düzenlediği Ulusal Genç Yetenekler Yarışması'nda da solist olarak sahne almaya hak kazandı.

Olğar, geçen yıl Slovakya'nın Dolny Kubin şehrinde düzenlenen Talents for Europe Keman Yarışmasında üçüncü olarak dikkatleri üzerine toplarken, Çekya'nın Prag şehrinde düzenlenen "PhDr Josef Micka Uluslararası Keman Yarışmasında" da ikinci oldu.

Bu yarışmada "PhDr Josef Micka" adına düzenlen özel ödüle layık görülen genç kız, büyük alkış aldı.

Olğar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtdışında eğitim almak istediğini belirterek, "Türkiye'yi temsil eden ünlü bir keman virtüözü olmak istiyorum" dedi.

- Hobi olarak başladı 12 madalya kazandı.

Kayseri'de yaşayan 10 yaşındaki Cemre Ateş de hobi olarak başladığı yüzme sporunda son 4 yılda 14 madalya kazanarak, yaşından daha fazla ödül almanın mutluluğunu yaşadı.

Damar kuruluğu nedeniyle görme yetisini kaybetmesine rağmen asla pes etmeyerek takdirleri üzerine toplayan Ateş, elde ettiği başarılı sonuçlarla milli takım kampına kadar seçilme başarısı göstermenin yanında, madalyalarla süslediği yüzme serüvenini Avrupa ve dünya şampiyonalarına taşımayı da hedefliyor.

- Filmden etkilendi, uluslararası turnuvada birinci oldu

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaşayan 12 yaşındaki Muhammed Emin Battal da izlediği bir aksiyon filminden etkilenerek, 3 yıl önce annesinin izniyle kick boks kursuna kayıt yaptırdı.

Eğitimini sürdürürken hayranı olduğu ABD'li efsane boksör Muhammed Ali ve ABD'li eski ağır sıklet boks şampiyonu Mike Tyson'ın maçlarının görüntülerini izleyen Battal, kimi zaman spor salonunda kimi zaman da evde yaptığı antrenmanlarla kendini geliştirdi.

Battal, ilk başarısını 2016'da Çorum'da düzenlenen Okullar Kick Boks Türkiye Birinciliği için Diyarbakır'da gerçekleştirilen elemelerde küçüklerde il birincisi seçilmesiyle elde etti.

Çorum'da düzenlenen şampiyonada Türkiye 3'üncüsü olan Battal, 2017'de Antalya'da düzenlenen 2. Uluslararası Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası'nda birincilik elde etti. Son olarak bu yıl Antalya'da düzenlenen Türkiye Açık Kick Boks Turnuvası'nda şampiyon olan Battal, bugüne kadar iki altın, bir bronz madalya sahibi oldu.

Elazığ'da miniklerde 3-11 Temmuz'da düzenlenecek Türkiye Kick Boks Şampiyonası'na katılmak için hazırlıklarını sürdüren Battal'ın hedefi dünya şampiyonu olmak.

Battal, aksiyon filmlerinden etkilenerek başladığı bu branşta 3 yılda büyük başarı gösterdiğini belirterek, "En çok beğendiğim Muhammed Ali, ikinci sırada ise Mike Tyson... Muhammed Ali'nin elde ettiği başarıyı yakalamak istiyorum, çok sevdiğim bir sporcu. Allah nasip ederse onun gibi bir sporcu olacağım. Gidebildiğim kadar gideceğim. Bunun için çok çalışıyorum." dedi.

Kendi kategorisinde birinci olduğunu dile getiren Battal, "İleride büyükler ve gençlerde dünya şampiyonu olup ay yıldızlı bayrağımı en iyi şekilde dalgalandırmak istiyorum." ifadesini kullandı.

Battal, Antalya'da düzenlenen, birincilik elde ettiği yarışmada kendisinde destek sunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'ya teşekkür etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.