Mersin

- MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan:

09:24 24 Mayıs 2018
- MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan:

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, "İthal girdiyi azaltmak için tüm ihracatçı iller bir daha sorgulanmalı, ihracatın yarattığı katma değer ölçülmeli, 'yerlileştirme' kavramı ekonomide odak olmalıdır." dedi.

MTSO Başkanı Kızıltan, hizmet binasında düzenlenen aylık olağan basın toplantısında yaptığı konuşmadı, Türkiye'nin ihracata dayalı bir ekonomisinin olduğunu ifade ederek, son aylarda ihracat oranlarında artış gerçekleştiğini vurguladı.

Türkiye'de ocak ve mart ayları arasında 41 milyar dolarlık ihracata ulaşıldığını belirten Kızıltan, "Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10'a yakın bir artış var. Elbette hedeflerimizin gerisinde ama tüm sıkıntılara rağmen özel sektörün bu çabası küçümsenecek bir durum değil." diye konuştu.

Kızıltan, şunları kaydetti:

"Bölgemizdeki ve genel anlamda dünya ekonomisindeki düzelmeyen duruma rağmen tüm sektörlerimiz üretmeye, ihracat ve istihdama devam ediyor. Mersin, ihracatı ithalatından fazla olan bir kent. İhracatı bizden çok fazla görünen illerin, ne yazık ki ithalatları ihracatlarından fazla. Birçok ihracatçı kentin 100 dolar ihracatı var ama 200 dolar ithalatı var. Böyle katma değer olmaz. Oda olarak önümüzdeki dönemde odaklanacağımız en önemli konulardan biri, kentimizin net ihracat kapasitesini arttırmak olacaktır. Bunun çözümlerinden biri de 'yerlileştirme' kavramını gündeme daha çok getirmektir. Yerli imkanlarla daha kaliteli, daha ucuz ve daha sürdürülebilir ürettiğimiz ürün, yedek parça ve ham maddeleri ithal etmeye gerek yok."

Cari açığı kapatmak adına ihracat rakamlarının yükseltilmesi gerektiğini bildiren Kızıltan, "İthal girdiyi azaltmak için tüm ihracatçı iller bir daha sorgulanmalı, ihracatın yarattığı katma değer ölçülmeli, 'yerlileştirme' kavramı ekonomide odak olmalıdır. İhracatta iki önemli şey var. Birisi net ihracat kapasitesini arttırmak. Diğeri ise, ihracat içindeki ithal girdiyi azaltmak." ifadelerini kullandı.

Konuşmanın ardından toplantı, sora cevap şeklinde devam etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.