Mersin

Tarsus'ta Akdeniz meyve sineğiyle mücadele çalışmaları

16:44 17 Temmuz 2018
Tarsus'ta Akdeniz meyve sineğiyle mücadele çalışmaları

Mersin'in Tarsus ilçesinde, tarım ürünlerine zarar veren Akdeniz meyve sineğiyle mücadele konusunda toplantı yapıldı.

Tarsus Kaymakamlığı, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce, ilçede görev yapan muhtarların katılımıyla düzenlenen toplantıda Akdeniz meyve sineğiyle mücadele çalışmaları değerlendirildi.

Tarsus Kaymakamı Yüksel Ünal, yaptığı konuşmada, başta üreticiler ve muhtarlar olmak üzere kamu ve özel sektörün işbirliğiyle probleminin çözülebileceğini belirtti.

Kaymakam Ünal, "Sert çekirdekli meyveleri toplayıp, satıyoruz. Ancak atıkları ağaçların altında birikinti olarak duruyor. Onun üzerine bu sinekler geliyor, besleniyor, yavruluyor ve büyüyor. Tüm vatandaşlarımızın özellikle çiftçilerimizin bu konuda çok duyarlı olması lazım. Eğer bu problemi çözmezsek zarara uğrayacağız. Aynı zamanda üretimin azlığından dolayı, ürünü satamayınca ihracatta ciddi bir düşme meydana gelecek." diye konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ruhi Koçak ise, Akdeniz meyve sineğinin, 12 ay boyunca zarar verebilecek ürün bulabildiğine dikkat çekerek, haşereyle mücadelenin sürekli devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Tarsus Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan da, Akdeniz meyve sineği konusunun yeni bir gündem olmadığını, daha önce de sürekli olarak üreticileri bilgilendirip mücadelesini yaptıklarını belirterek, etkin mücadelede hedefe ulaşılması için hep birlikte ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan, Akdeniz meyve sineğinin gerek yüksek üreme kabiliyeti gerekse olumsuz çevre koşullarına adaptasyonu sayesinde Türkiye'de en önemli meyve zararlısı konumuna geldiğini aktardı.

Sinekle mücadele edilmemesi halinde ürünlerde yüzde 90'a varan zararın yaşanabileceğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Akdeniz meyve sineği zararlısı, dikkatle takip ettiğimiz, gerekli çalışmaları titizlikle yürüttüğümüz bir konu haline gelmiştir. Bu kapsamda nisan ayında tüm muhtarlıklar ve ilgili kurumlar haşere riski için uyarılmıştır. Teknik personelimizce yürütmüş olduğumuz çalışmalarda aynı risk faktörünün nar ve narenciye ürünleri için de tehdit oluşturduğu görülmektedir. Zararlının mücadelesinde ise ilkbahar ve sonbaharda yapılan toprak işlemeler, haşerenin ergin hale gelmesini engelleyecektir. İlkbahar döneminde tespit amaçlı asılan tuzaklar ile Akdeniz meyve sineği çıkışları tespit edildiğinde yem-dal ilaçlamasına başlanılmalıdır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.