Mescid-i Aksa ile ilgili şok iddia!

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk-İslam Sanatları Tarihi öğretim üyesi Prof. Dr.Yılmaz Can, 'Mescidü'l Aksa' olarak adlandırılan caminin gerçek 'Mescid-i Aksa' olmadığını ileri sürdü.

Mescid-i Aksa ile ilgili şok iddia!
Mescid-i Aksa ile ilgili şok iddia!
GİRİŞ 24.03.2013 08:31 GÜNCELLEME 24.03.2013 10:42
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Konuya açıklık getiren Prof. Dr. Yılmaz Can, Musevilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık için kutsal sayılan Kudüs'ün ve burada yer alan Mescidü'l Aksa'nın, ilk yapıldığı gerçek yerinde bulunmadığını ileri sürdü.

Mescidü'l Aksa'nın gerçek yerinin bu günkü Kubbetü's-Sahra'nın üzerinde bulunduğu alan olduğunu söyleyen Prof.Dr. Yılmaz Can, şunları söyledi:

"Kubbetü's Sahra 691 yılında Emevi halifesi Abdülmelik Mervan tarafından yapılmıştır. Yapı bir mihraba sahip olmakla birlikte cami formunda tasarlanmamış olup bir ziyaretgahtır. Kubbetü's Sahra'nın kubbesinin altında, bilhassa Yahudiler ve Müslümanlar tarafından kutsanan 'kutsal kaya' yer almaktadır. Yahudilerin büyük önem verdiği kutsal tapınak, yani 'Süleyman Mabedi' M.Ö. 10 veya 9'uncu yüzyılda, Allah'ın emri üzerine Hz. Süleyman tarafından zikri geçen kutsal kayanın üzerinde kurulmuştur. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in, Mirac diye bilinen mucizevi olay sırasında göklere yükselirken bu kutsal kayanın üzerinden göğe yükseldiğine inanılmaktadır. Kuran, Mirac olayından söz ederken, Süleyman Mabedi'ne işaret ederek ona 'uzak mescit' anlamında 'Mescidü'l Aksa' ismini vermiştir. Bu da bize kutsal kayanın bulunduğu Kubbetü's Sahra'nın yer aldığı alanın aslında Mescidü'l Aksa'nın orijinal yeri olduğunu gösteriyor."

"MESCİDÜ'L AKSA'NIN YERİNDE KUBBETÜ'S SAHRA VAR"

Bu günkü Mescidü'l Aksa olarak bilinen caminin, Kubbetü's-Sahra'dan sonra Emevi Halifesi Abdülmelik veya 1'inci Velid tarafından yapıldığını söyleyen Prof.Dr. Yılmaz Can, "Mescidin adı Kuran'dan alınmıştır. Ancak bu yapı Kuran'ın zikrettiği Mescidü'l-Aksa değildir. Kuran'ın zikrettiği gerçek Mescidü'l-Aksa'nın, şimdi üzerinde Kubbetü's Sahra bulunan yerin 50 metre kadar güneyinde inşa edilmiştir. Kuran'ın sözünü ettiği Mescidü'l Aksa, Emevilerin yaptığı cami değil" diye konuştu.

"İNSANLAR YANLIŞ YERİ MESCİDÜ'L AKSA SANIYOR"

Prof.Dr. Yılmaz Can, sözlerini şöyle sürdürdü:

"En son Romalılar jüpiter tapınağı yaptılar. Bir süre sonra Yahudiler yıktı yerine Süleyman mabedini yeniden kurdular. Fakat 614 yılında bu son tapınak da yakıldı. Müslümanlar şehri 638'de fethetti. Müslümanlar şehri fethettiklerinde mabed yerinde yoktu ve harabe haldeydi. Harabe haldeki mabedin yerine Hz. Ömer ahşap bir cami kurdurdu. Hz Ömer'in yaptığı bu camiyi daha sonra Emeviler kaldırdı. Yerine Kubbetü's Sahra'yı yaptı. Günümüzde Mescidü'l Aksa'nın bulunduğu yer yanlış olarak gösteriliyor. İnsanlar bunu bilmiyorlar. Gerçek Mescidü'l Aksa olarak zannediyorlar."

YORUMLAR 30
  • Kudüs Sevdalısı 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayır. Yanlış yazı. Gri kubbeli yer, Kıble Mescidi'dir. Altın rengi kubbeli yer, Hz. Ömer Camii veya Kubbe'tü-s Sahra'dır. Bunlar Mescid-i Aksa'nın içindeki mescidlerden sadece iki tanesidir. Bunların bulunduğu 144dönümlük alan Mescid-i Aksa'dır.
    Cevapla
  • erdal islam 11 yıl önce Şikayet Et
    eee günaydınnn. yahu 30 yıldır herkes bas bas bunu bağırıyor siz yeni şok şok şok mu diyorsunuz?müslüman ferasetli olur akıllı olur insaf insaf insaf edin kendinize islam araştırmacısı falan demeyin millet islam alimi falan sanıyor Allah(cc) dinini tebliğin önünde engel oluyorsunuz..bildiğiniz birşey yoksa bari susun sizin ahiretiniz için biraz doğrusu bu olur.
    Cevapla
  • AYDIN DURMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    Şok iddia mı?. Ne şok iddiası ya hu? Bunu bilmeyen mi var? Ayrıca iddia değil gerçek, şüpheniz varmış gibi yazmışsınız haberi.
    Cevapla
  • hanif koray 11 yıl önce Şikayet Et
    etrafı bereketlendirilmiş mescidi aksa. mescidi aksanın alanı, hz. süleymanın yaptırdığı mabed ile sınırlı değil. hemen karşısındaki zeytun dağı da etrafı bereketli alana dahildir. yakubun mesih olduğu ve başını koyduğu taş da, ibrahimin kudüsteki izleri de, kudüs peygamberleri silsilesinde orada bereketlenmiş her izde müslümanların hakkı vardır. peygamberlere hakkıyla inanan, onların gerçek varsileri olmuş olan müslümanların kudüsteki hakları, 1400 yıl önce başlamaz. israil devleti diyor ki, siz burda en fazla 1400 yıldır varsınız, biz ise 3000 yıl önceden beri buradayız. doğrusu şu ki, alman, fransız, rus, macar... kökenli 60 yıllık kudüs yahudisinin kudüste hiç bir hakkı yok. peygamberlerin gerçek inanırları müslümanlar olarak, süleymanın mabedine gerçek hürmet eden, gerçekte onun dininden, ümmetinden, olanlar müslümanlardır. sarışın yahudiler değil.
    Cevapla
  • SABIR SABIR 11 yıl önce Şikayet Et
    inşallah. biz oraya gelince temeli olsa da olmasa da yenileyeceğiz. Etrafını da arındıracağız. bu millete borçtur bu. ödeyeceğiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu
Yeni Renault Kangoo Türkiye'de satışa sunuldu! İşte fiyatı