Harran'ın konik kubbuli evleri İtalya'da

Tarihin ilk üniversitesi, konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle turistlerin dikkatini çeken Harran'ın bilinirliğinin artırılması için İtalya'da tanıtımı yapılacak.

Harran'ın konik kubbuli evleri İtalya'da
Harran'ın konik kubbuli evleri İtalya'da
GİRİŞ 09.04.2014 13:46 GÜNCELLEME 09.04.2014 13:46

Dünyanın en eski yerleşim yerleri arasında gösterilen, Asur ve Emeviler'e bir dönem başkentlik yapan, ilk İslam Üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu Harran ilçesini ziyaret edenler, geçmişe yolculuk yapma imkanı buluyor.

Halk mimarisinin ürünü konik kubbeli evleriyle meşhur Harran, Şanlıurfa'da en çok ilgi çeken turizm mekanları arasında yer alıyor. Rasathane ve Emeviler döneminden kalma Ulu Cami ise ziyaretçileri adete tarihi yolculuğa çıkarıyor.

Kaymakam Muhammet Selami Yazıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Harran'ın geçmişten günümüze önemli tarihi değerlere sahip olduğunu belirtti.

Harran'daki konik kubbeli evlerin benzerinin İtalya'nın Alberobello kasabası ile Suriye'nin Şam ve Halep kentlerinde bulunduğunu hatırlatan Yazıcı, ilçedeki kale, sur ve tarihin ilk üniversite kalıntılarının da dikkat çektiğini ifade etti.

Yazıcı, Alberobello ile Harran'nın 2013'de kardeş şehir olduğunu anımsattı.

Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Alberobello'nun yılda 1 milyona yakın turiste ev sahipliği yaptığını vurgulayan Yazıcı, şöyle konuştu:

"Potansiyelimizin buranın yaklaşık 10 katı olduğunu düşünüyoruz. Çünkü orada sadece kubbeli evler var. O kubbeli evleri restore ederek kafe, otel, restoran olarak turizmin hizmetine sunarak yıllık 1 milyon civarında turiste hitap ediyorlar. İlçemizde ise kubbeli evlerin haricinde dünyanın ilk üniversitesi kalıntıları mevcut. Yaklaşık 4 kilometrelik bir sur ve kale var. İnanç turizmi var. Fakat bunlara rağmen 21 bin civarında turist alabiliyoruz. Alberobello ile yaptığımız kardeş şehir protokolüyle bu kente gelen bütün turistler Harran'ı da tanıyacaklar. Alberobello'ya göndereceğimiz materyallerle Harran'ı orada tanıtacağız. Kardeş kentimize uğrayan turistlerin bir sonraki ziyaret noktaları umarım Harran olacak."

Harran'ın, Dünya Kültür Mirası listesine adaylık başvurusunu 2005'de yaptığını hatırlatan Yazıcı, bununla ilgili master çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Turistlerin kubbeli evlerde kalma isteğine dikkati çeken Yazıcı, Karacadağ Kalkınma Ajansı ile yaptıkları ortak projeyle bölgeye 10 yataklı otel inşa ettiklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan İran açıklaması: Kınanması gereken İran değil! Emeklilere de seslendi!
Ali Koç'tan TFF için olay iddia: Son derece yadırgadık