Edirne'deki Büyük Sinagog'daki restorasyon

2. Abdülhamid'in fermanıyla yaptırılan ve 1907'de açılan Avrupa'nın en büyük sinagogları arasında gösterilen "Büyük Sinagog"ta yaklaşık 4 yıldır devam eden restorasyonda sona yaklaşıldı.

Edirne'deki Büyük Sinagog'daki restorasyon
Edirne'deki Büyük Sinagog'daki restorasyon
GİRİŞ 09.05.2014 15:21 GÜNCELLEME 09.05.2014 15:21

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, Büyük Sinagog'da yaptığı incelemelerin ardından gazetecilere bilgi verdi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 2010'da başlatılan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldığını belirten Güneren, sinagogda dış cephe inşaatı, çatı onarımı ve kalem işlerinin tamamlanmasının ardından zemin döşemesine geçildiğini anlattı.

Restorasyonu eski fotoğraflarından yola çıkarak sürdürdüklerini ifade eden Güneren, "Her bir kalem işi bile mevcut fotoğraflara göre yapıldı. Özellikli bir yapı, yapmak kadar verilecek fonksiyon da önemli. Edirne için faydalı fonksiyon verme niyetindeyiz. Kültür merkezi şeklinde işlevini sürdürecek, tabii ki bu konuda Musevi cemaatinin de görüşleri alınacak" diye konuştu.

Güneren, sinagogun restorasyonunun sonbaharda tamamlanmasının öngörüldüğünü aktardı.

Sinagog hakkında

Büyük Sinagog, 1905'te yaşanan ve "büyük yangın" olarak adlandırılan yangında yok olan 13 ayrı sinagogun yerine 2. Abdülhamid'in fermanıyla yapıldı ve 1907'de ibadete açıldı.

Fransız mimar France Depre tarafından Viyana Sinagogu örnek alınarak projelendirilen yapının büyük bir bölümü aradan geçen süre içinde tahrip oldu.

Trakya Üniversitesi'nin geçmiş dönemde restorasyonunu üstlenerek kültürel amaçlı kullanma isteğine sıcak bakılmasının ardından üniversiteye tahsis edilen bina, Yahudi cemaatinin tepkisi üzerine yeniden Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
MÜSİAD Başkanı Asmalı'dan İsrail iddialarına sert tepki: 'Manipülasyon yapılıyor'
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor