Çivisiz cami ibadete hazır

Bursa'da yer alan ve restorasyonu bitirilen 130 yıllık "çivisiz cami", 10 yıl aradan sonra yeniden ibadete açılacak

Çivisiz cami ibadete hazır
Çivisiz cami ibadete hazır
GİRİŞ 30.05.2014 15:10 GÜNCELLEME 30.05.2014 15:10

İznik ilçesinde, çivi kullanılmadan ahşap malzemeyle 1884 yılında inşa edilen Elmalı Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla 10 yıl aradan sonra yeniden ibadete hazır hale getirildi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamaya göre, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanı Vali Yardımcısı Bilal Çelik ile İznik Kaymakamı Hüseyin Karameşe, halk arasında "çivisiz cami" olarak bilinen yapıda önceki yıllarda başlatılan restorasyon çalışmalarını inceledi.

Çelik, Elmalı Mahallesi'ndeki bu ibadethanenin, Türkiye'deki çivisiz üç camiden biri olduğunu bildirdi.

Caminin, ahşap malzemeden, tek çivi dahi kullanılmadan birbirine geçme usulüyle inşa edildiğini aktaran Çelik, şunları kaydetti:

"Hem tarihi hem de sanat açısından çok önemli bir cami. Zaman içinde kullanılmadığından esnemeler ve açılmalar olmuş. Bu nedenle cami, özelliklerini kaybetmeye başlamıştı. Birkaç yıl içinde bu ecdat yadigarı esere sahip çıkılmaz, tamir edilmez ve bakımı yapılmamış olsaydı maalesef ahşap cami üzerinde tahribat çok daha büyümüş olacaktı.

130 yılı aşkın bir süredir çürümeden, bozulmadan ayakta durabilen cami, mahallede 2004'te yeni bir cami yapılmasıyla kaderine terk edilmişti. İl Özel İdaresi döneminde restorasyon programına alınan bu şaheseri öncelikle korumak, sonrasında ise tekrar ibadete açmayı hedefleyerek kısa zamanda restorasyon çalışmalarını tamamladık. Artık ibadete açılacak konumdadır."

İlçe merkezine 25 kilometre mesafedeki mahallede yer alan camiyi, 1864'teki Kafkas sürgününde Batum Acara bölgesinden gelen muhacirler, Karadenizli ağaç ustalarına 1884'te yaptırmıştı. Ahşap malzemeden, hiç çivi kullanılmadan inşa edilen camide 2004'e kadar ibadet ediliyordu. "Çivisiz cami"de geçen yıl İl Özel İdaresince restorasyon çalışması başlatılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
YRP Genel Başkan Danışmanı Mollaismailoğlu'ndan Cumhur İttifakı çağrısı!