Eşrefoğlu Camii kalıcı dünya mirası olmaya aday

Beylikler döneminden günümüze ulaşan Beyşehir'deki tarihi Eşrefoğlu Camii, Dünya Kültür Mirası için aday.

Eşrefoğlu Camii kalıcı dünya mirası olmaya aday
Eşrefoğlu Camii kalıcı dünya mirası olmaya aday
GİRİŞ 24.07.2014 12:39 GÜNCELLEME 24.07.2014 12:39

Beyşehir ilçesinde bulunan tarihi Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi'nin, UNESCO'nun Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girmesi yönünde yürütülen çalışmaların sürdüğü açıklandı.
 

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Eşrefoğlu Camii Alan Yönetimi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Erdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO'nun halen geçici listesinde yer alan tarihi caminin kalıcı listeye girebilmesi konusunda yürüttükleri çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Bu çalışmanın uzun soluklu bir çalışma olduğunun altını çizen Erdemir, "Bu, kısa süreli değil, uzun süreli bir çalışmadır. Eşrefoğlu Camii, UNESCO'nun Dünya Miras Aday Listesi'ne alındı. Bu nedenle altyapı çalışmalarının hazırlanması lazım" dedi.

Çalışmaların sadece tarihi camiyle sınırlı olmadığını, Beyşehir'le ilgili, bölgenin doğası, kültür varlıkları ile ilgili çalışmaların da tamamlanmasının gerektiğini vurgulayan Erdemir, "Dolayısıyla caminin külliye ile bu tamamlamanın içerisinde son şeklini alması gerekir ki, bu çalışma biraz daha sürebilecek bir çalışmadır. Çalışmalar halen devam ediyor, inşallah ileride bunlar tamamlandıktan sonra istediğimiz sonuca en iyi şekilde ulaşabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Erdemir, çalışmalarla ilgili gelinen noktaya ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalar, hemen bugünden yarına olabilecek bir iş değil. Bunlar zaten uzun vadeli işler. UNESCO da bu konuda titiz bir takip içerisinde. Böyle olunca Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Beyşehir Belediyesi gibi kurumlar da bu projenin içerisinde, destek veriyorlar. Bu çalışmalarla ilgili Beyşehir'de ve Konya'da tanıtımlar ve toplantılar yaptık. Bu toplantılarda nasıl bir yol izlenebileceği konusunda arkadaşlarla, bilim insanlarıyla, yerel yöneticilerle istişarelerde bulunduk. Bu istişarelerimiz devam edecek. Kademe kademe yolumuza devam ediyoruz. Tabii bunlar içerisinde Eşrefoğlu'nun ve külliyenin tanıtımı da var. Beyşehir'in dokusu, güzellikleri, tarihi, kültürü, turizmi, sanatı da bunu tamamlayacak unsurlar. Eski antik döneminden kalan kültür mirasları da bunu tamamlayacak unsurlar. Bunların hepsini bir araya getirip toparlayarak, ileride daha güzel sonuçlar alacağız diye düşünüyorum."

- Eşrefoğlu Camii

Beyşehir ilçe merkezinde bulunan, Orta Asya'da Semerkant, Buhara gibi eski Türkistan şehirlerinde yer alan ağaç direkli camilerin ülkemizdeki eşsiz bir örneği olan Eşrefoğlu Camii, Anadolu'daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinali.

1296-1299 yılları arasında inşa edilen cami, altı metre yüksekliğinde, çini mozaik ile kaplı çok görkemli bir mihraba sahip. Minberi tamamen ceviz ağacından, oymalı ve çatmalı tutkalsız yapılan caminin tavanı, renkli kalem işi süslemelerle bezeli.

Yerli ve yabancı turistlerin hayranlıkla seyrettiği Eşrefoğlu Camii, Selçuklu dönemi taş ve ahşap işçiliğinin muhteşem örneklerini yansıtan bir şaheser olarak nitelendiriliyor.

Eşrefoğlu Camii, UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar