Bediüzzaman'ın kaldığı medresenin temeli bulundu

Bediüzzaman'ın, Doğubayazıt ilçesinde temeli bulunan ve yaklaşık 3 ay kaldığı bilinen medrese yeniden inşa edilerek, turizme kazandırılacak.

 Bediüzzaman'ın kaldığı medresenin temeli bulundu
Bediüzzaman'ın kaldığı medresenin temeli bulundu
GİRİŞ 26.09.2014 11:12 GÜNCELLEME 26.09.2014 11:12

Doğubayazıt Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitimi Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmayla Bediüzzaman'ın, Kargakonmaz köyünde 1886 yılında üç ay kaldığı Şeyh Muhammed Celali Medresesi'nin temeli bulundu.
 

Kaymakamlık tarafından hazırlanan proje kapsamında, Ağrı Valiliği himayesinde medresenin yeniden inşa edilerek, inanç turizmine açılması hedefleniyor.

Kaymakam Karahan Daştan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğubayazıt'ın Osmanlı döneminde önemli bir bilim merkezi olduğunu belirterek, bölgede Ahmedi Hani Hazretleri, Mahmud Han Beyazıd gibi önemli din alimlerinin yetiştiğini söyledi.

İlçede 1851 yılında dünyaya gelen ve burada yaşayan Muhammed Celali'nin yaptırdığı medresenin temellerini bulduklarını ifade eden Daştan, "Bölgede medresenin temellerini bulduk. Burada kazı çalışması yaparak, gün yüzüne çıkardık. Hazırladığımız proje kapsamında bu eseri, yeniden inşa ederek gelecek nesillere taşıyacağız" dedi.

Söz konusu medreseyi turizm değerleri arasına katacaklarını anlatan Daştan, "Bu medresede, 1886 yılında Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri burada öğrenim hayatı yapmış. Bu da medreseyi anlamlı ve önemli kılmış. Muhammed Celali Hazretlerinin medresesinde, dönem itibarıyla 90 kişinin ders aldığı biliniyor. Birtakım bilimlerin okutulduğu önemli bir yer. Burası bölgemizin kültürüne önemli katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

Medresenin yeniden orijinal haline uygun şekilde yapılması için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahabettin Öztürk'e, medrese projesini çizdirdiklerini anlatan Daştan, şunları kaydetti:

"Projeyi hazırladık. Resmi işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda Muhammed Celali'nin medresesini, kendi köyünde orijinaline uygun şekilde yapacağız. Burayı bölgeye Ahmedi Hani Hazretleri ve diğer turizm alanları gibi turistlerin ziyaretine açacağız. Yörenin turizmine katkı olarak sunacağız" ifadelerini kullandı.

Köydeki vatandaşlardan Mehmet Koçyiğit (78) de medresenin önemli bir değer olduğunu ve ziyarete açılacak olmasının gurur verdiğini kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini