Tesadüf eserler müzesi restore ediliyor

Bartın'ın Amasra ilçesinde resmi kazı yapılmamasına karşın tesadüfen bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi restore ediliyor.

Tesadüf eserler müzesi restore ediliyor
Tesadüf eserler müzesi restore ediliyor
GİRİŞ 18.12.2014 11:32 GÜNCELLEME 18.12.2014 11:32

Tesadüfen bulunan tarihi eserlerin sergilendiği Amasra Müzesi, restorasyonun ardından arkeologlar, mühendisler, mimarlar ve akademisyenler için uluslararası başvuru merkezi olacak.
 

''Sesemos'' adıyla MÖ 12. yüzyılda Fenikelilerin kıyılar boyunca oluşturduğu kolonilerle kurulan, İranlı Prenses Amastrist'in yönetimi döneminde en parlak zamanını yaşayan Amasra, binlerce yıllık tarihi geçmişin izlerini taşıyor.

Genellikle inşaat kazıları, heyelan, sondaj ile yol çalışmalarında ve balıkçıların ağlarına takılması sonucu ortaya çıkan Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eser, Amasra Müzesi'nde sergileniyor.

Gözyaşı şişeleri, altın ve bronz süs eşyasının yanı sıra olta iğneleri, haçlar, kandiller, silahlar, kaplar ve bronz heykelciklerin bulunduğu müzeyi yılda 50 binin üzerinde turist ziyaret ediyor.

Roma İmparatoru Hadrian'ın, Roma mitolojisinde kentin kurucusu bilinen Romulus ve Remus'u simgeleyen motiflerin olduğu heykelin yanı sıra Yunan mitolojisinde sağlık tanrısı bilinen Asklepios'u simgeleyen yılan heykeli, ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserler arasında yer alıyor.

Müze Müdürü Aydın

Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede bilimsel amaçlı resmi kazı yapılmamasına karşın müzede sergilenen eserlerin tamamının tesadüfen bulunduğunu ve bu durumun da ilçede müze kurulmasını zorunlu kıldığını anımsattı.

İlçede 1955'te belediye binasının küçük odasında faaliyete başlaşan müzenin 1969'da eski ilkokul binasına taşındığını, ihtiyacın artmasıyla 1884'te bahriye mektebi olarak kullanılan binaya taşındığını aktaran Aydın, şöyle konuştu:

"Çok sayıda eserin sergilendiği müzenin günümüz teknolojisi ve müzecilik anlayışına uygun elden geçmesi gerekiyordu. İl Özel İdaresince yapılan ihalenin ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce restorasyon çalışmaları başladı, büyük titizlikle devam ediyor. 19. yüzyılda yapılan binanın rölövesi çıkarıldı ve orijinal sıvalarına ulaşılarak ilk hali görüldü.

1970-80'lerde eklentiler temizlendi, zeminde kontrol kazıları yapıldı. Müzemizin arşivi yoktu, arşiv eklendi. Arkeolog, mühendis, mimar ve akademisyenlerin çalışabilmesi için etüt salonu yapıldı. Ayrıca eserler de belli kronolojik sıraya göre sergilenecek. Bazı özel eserler için o esere uygun interaktif görsel dijital tanıtım ve canlandırmalar yapılacak. Örneğin, Roma İmparatoru Hadrian heykelinin noksan başı ve kolu aslına uygun lazer tekniğiyle bütünleştirilecek.

Müzemizde batık gemilere yönelik model batık gemi salonu yapılacak."

"Uluslararası başvuru merkezi olacak"

Aydın, restorasyonun ardından müzenin, ilçedeki sondaj ve bilimsel kazı alanlarıyla bütün oluşturarak ülkedeki ender örneklerden biri haline geleceğini vurguladı.

Aydın, şöyle devam etti:

"Tüm bu çalışmaların ardından müze, bölge tarihi ve arkeolojisiyle ilgili arkeoloji enstitüsü konumu elde edebilecektir. Özellikle gençlere yönelik tarih ve arkeolojik konularda eğitim veren yer olacaktır. Arkeolojik eserlerin zamana ve ortam koşullarına karşı korunmasını sağlamak üzere özel iklimlendirilmiş deposu ve sergileme sistemiyle buradaki kültür mirasının sonraki nesillere en iyi şekilde aktarılmasını amaçlıyoruz.

Müze, restorasyonun ardından barındırdığı antik eserlere yayınların tasnifi, tescili ve depolanmasıyla arkeolog, mühendis, mimar ve akademisyenler için uluslararası başvuru merkezi olacaktır."

Aydın, 6 ayda tamamlanması beklenen restorasyon çalışmalarının yaklaşık 2 milyon liraya mal olacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar'dan PKK destekçisi Geerdink'e iki dilde yanıt
AK Parti'de analiz sürüyor: Emekliler mi yoksa yanlış aday mı?