429 yıllık teknoloji

Manisa Muradiye Camisindeki sistem sayesinde binanın hasar görüp görmediği tek bir hareketle anlaşılıyor

429 yıllık teknoloji
429 yıllık teknoloji
GİRİŞ 21.12.2014 10:47 GÜNCELLEME 21.12.2014 10:47

Günümüz inşaat teknolojisinde binaların hasar görüp görmedikleri en az 10 gün süren bir laboratuvar testinin ardından ortaya çıkarken, 1585 yılında ibadete açılan Manisa Muradiye Camisindeki sistem sayesinde binanın hasar görüp görmediği tek bir hareketle anlaşılıyor. Caminin mihrabındaki iki oluk içine dikine yerleştirilen mermer silindirlerin oyuğun içinde dönmemesi binanın hasar gördüğü anlamına gelirken, Muradiye Camisindeki deprem terazileri 429 yıldır hiç zorlanmadan dönmeye devam ediyor.

Osmanlı Devletinin baş mimarı olan ve eserleri hâla ayakta duran Mimar Sinan’ın Ege Bölgesindeki tek eseri Manisa Muradiye Camisi yıllara meydan okurken hergün yüzlerce misafirini de ağırlamaya devam ediyor. Mimar Sinan’ın ‘Ustalık eserim’ dediği Edirne Selimiye Camisinin küçültülmüş bir hali olan Muradiye Camisi mihrabının her iki köşesinde duran ve 429 yıldır dönen deprem terazileri ile de dikkat çekiyor.

TAŞ DÖNMEZSE BİNADA SIKINTI VAR DEMEKTİR

20 yıldır Muradiye Camisi imamlığını yapan Mehmet Turgut, caminin temellerinde bir sarsılma, çökme, bir sıkıntı bir problem olduğunda onu işaret eden ona haber veren iki silindir şeklinde döner mermer taşlar olduğunu belirterek "Bu taşlar döndüğü müddetçe caminin sağlamlığı konusunda herhangi bir sıkıntı yok demektir.

Bu taşlar başka camilerde de var Bursa Yeşil Cami’de, Süleymaniye Camisinde de var. Başka bölgelerde de var bu taşlar. Bunlar dönmediğinde, demek ki cami veya tarihi eser, bir problem yaşamış demektir. Yani gereğini yapın anlamında bir işarettir. Bunlara mizan taşı denir. Ölçü taşıdır. Herhangi bir sıkıntıda, deprem, yangın ve savaşta felaketlerde bunlar sıkışır dönmezmiş. Bunlar döndüğü müddetçe camide bir problem yok anlamına geliyor. Ben 20 küsur yıldır bu camideyim. Misafirlerimize hep bu taşı gösteririz” dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
Sena Nur Çelik Kanat Filistin'deki çatışmayı önlemek için çağrıda bulundu