Türkiye'nin Dünya Kültür Mirası eserleri

BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Selimiye Camii ve Külliyesi'ni, ''Dünya Mirası Listesi''ne aldı. Böylece Türkiye'den listeye 9 eser girmiş oldu.

Türkiye'nin Dünya Kültür Mirası eserleri
Türkiye'nin Dünya Kültür Mirası eserleri
GİRİŞ 28.06.2011 00:10 GÜNCELLEME 28.06.2011 00:10
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), Edirne'deki Selimiye Camii ve Külliyesi'ni ''Dünya Mirası Listesi''ne dahil etti.

Paris'te yapılan UNESCO Dünya Mirası Komitesinin bugünkü oturumunda, Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi'nin, ''Dünya Mirası Listesi''ne girmek için gerekli bütün özelliklere sahip ve koruma durumuyla ilgili olarak alınmış olan önlemlerin de yerinde olduğu belirtildi.

DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDEKİ ESERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN >>>>

Bugün listeye, Mimar Sinan'ın inşa ettiği Selimiye Camii ve Külliyesi'nin yanı sıra dünyadan 5 yeni bölge de dahil edildi.

Türkiye'nin başvuruları sonucunda Dünya Kültür Mirası Listesine 1982 yılından bu yana İstanbul'un Tarihi Alanları, Safranbolu Şehri (Karabük), Hattuşaş (Boğazköy)-Hitit Başkenti (Çorum), Nemrut Dağı (Adıyaman-Kahta), Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla), Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas), Truva Antik Kenti (Çanakkale), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) alınmıştı.

Öte yandan, Türkiye'nin, UNESCO Dünya Miras ''Geçici Listesinde'' yer alan varlıkları şöyle:

''Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları (Bitlis), Alahan Manastırı (Mersin), Alanya (Antalya), Afrodisias Antik Kenti (Aydın), Bursa ve Cumalıkızık Erken Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri (Bursa), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Diyarbakır Kalesi ve Surları (Diyarbakır), Edirne Selimiye Cami (Edirne), Efes (İzmir), Harran ve Şanlıurfa Yerleşimleri (Şanlıurfa), İshakpaşa Sarayı (Ağrı), Karain Mağarası (Antalya), Konya Selçuklu Başkenti (Konya), Likya Uygarlığı Antik Kentleri (Antalya ve Muğla), Mardin Kültürel Peyzaj Alanı (Mardin), Perge Antik Kenti (Antalya), Sagalassos Antik Kenti (Burdur), Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubayazıt Güzergâhı, St. Nicholas Kilisesi (Antalya), St. Paul Kilisesi, St. Paul Kuyusu ve Çevresi (Mersin), Sümela Manastırı (Trabzon), Beyşehir, Eşrefoğlu Camii (Konya), Hatay, St. Pierre Kilisesi (Hatay), Bergama (İzmir), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı (Antalya) ve Kekova (Antalya).''

AA

YORUMLAR 4
  • beğenmedim 5 yıl önce Şikayet Et
    bu ne be
    Cevapla
  • yok 9 yıl önce Şikayet Et
    hiç güzel değil
    Cevapla
  • yok 5 yıl önce Şikayet Et
    hiç güzel değil
    Cevapla
  • Yol Ben 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu kötü kabustan bir uyanabilsek.... Birbirimizle didişmeyi bırakırsak bizatihi yaşam tarzımız dünya kültür mirasıdır
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim