Kültür miraslarımıza deprem bakımı

İstanbul’daki tarihi binalar ve kültür varlıkları olası depreme karşı güçlendiriliyor. Topkapı Sarayı’nın kuleleri onarıma alındı. Arkeoloji müzeleri için projeler hazır, AKM ve 12 sahnede ise çalışmalar sürüyor.

Kültür miraslarımıza deprem bakımı
Kültür miraslarımıza deprem bakımı
GİRİŞ 23.01.2012 16:34 GÜNCELLEME 23.01.2012 16:34

Kıvanç El'in haberi

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, başta Topkapı Sarayı olmak üzere İstanbul’daki tarihi ve kültürel mirasın “deprem performansı” çalışmalarının yapıldığını, kütüphaneler ile tiyatroların da deprem güçlendirmesinden geçeceğini açıkladı. CHP’li Sezgin Tanrıkulu’nun, “Olası bir İstanbul depremine yönelik Kültür Bakanlığı’nın aldığı ve alacağı önlemlere ilişkin” soru önergesini yanıtlayan Bakan Günay, yapılan ve yapılacak çalışmalara ilişkin detaylı bilgi verdi.

İstanbul’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerin başında gelen Topkapı da dahil olmak üzere kültürel varlıklar ve tarihi binalara ilişkin Bakan’ın verdiği bilgiler şöyle:

TOPKAPI KULELERİ: Topkapı Sarayı’nda, ‘Silah seksiyonu’ ve ‘Ağalar Cami’ bölümünde depreme karşı güçlendirme projesi hazırlanmış, Anıtlar Koruma Kurulunca kısmi olarak kabul edilmiştir. Kurul kararı doğrultusunda orijinaline uygun malzemeler kullanılarak, enjeksiyon yöntemiyle sağlamlaştırılmıştır. Kule kapıları bölümünde devam eden onarım kapsamında, kulelere sağlaştırma yapılmaktadır.

ARKEOLOJİ MÜZELERİ: Kültürel varlık niteliğindeki yapıların envanteri çıkarılmış ve çoklu afet ve deprem performansı açısından değerlendirilmiştir. Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü, Arkeoloji müzelerinin ve Aya İrini’nin ‘deprem performansı’ değerlendirilmiş ve depreme karşı yapısal güçlendirme önerileri hazırlanmıştır. Arkeoloji müzeleri projeleri, İstanbul Anıtlar Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanmış ve TÜRSAB tarafından müdürlüğümüz denetiminde onarm ve güçlendirme çalışmaları başlamıştır.

ESER DEPOSU GÜÇLENECEK: Ragıp Paşa Kütüphanesi’nde onarım çalışmaları tamamlanmıştır. Süleymaniye Darüşşifa binalarında da yapılan güçlendirme projeleri doğrultusunda, onarım işi kapsamında kubbelerde güçlendirme çalışmaları yapılmıştır. Topkapı Sarayı Müzesi eser deposu olarak kullanılması planlanan eski Matbaa-ı Amire binasına ait güçlendirme projeleri de Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaresi denetiminde hazırlanmıştır.

ASKER DEPOLARI: Milli Savunma Bakanlığı’ndan devralınan Sur-u Sultani alanında askeri depolara ait rölöve, restorasyon, restitüsyon ve güçlendirme projelerinin hazırlanması için müdürlüğümüzce yaklaşık maliyet hazırlanarak, İl Özel İdaresi’ne gönderilmiştir.

KÜTÜPHANELER: İstanbul Orhan Kemal Halk, Beyazıt Devlet, Kadıköy Aziz Berker, Kartal 17 Nisan, Süleymaniye Yazma Eser, Üsküdar Selimiye, Üsküdar Şemsipaşa kütüphanelerine ödenek gönderilmiş olup, tadilat ve güçlendirme projeleri tamamlanacaktır.

AKM: Atatürk Kültür Merkezi’nin güçlendirilmesi ile ilgili hazırlık çalışması sürüyor.

12 SAHNE ELDEN GEÇİRİLECEK: Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’ne bağlı idare binası ile Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nün tahsis ya da kiralama yoluyla kullanılan 12 sahnesinde çalışmalar devam etmekte, depreme karşı yapılan güçlendirme çalışmaları takip edilmektedir.

VATAN

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
PKK/KCK'nin Almanya yapılanması sözde sorumlularından Saim Çakmak İstanbul'da yakalandı
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir