Karadeniz'in ahşap evleri yok oluyor

karadeniz'de oldukça fazla olan ahşap evler son dönemde teknolojiye yenik düşüyor. Ahşap evler ya yıkılıp tahtaları yakılıyor veya yerine beton bina inşa ediliyor...

GİRİŞ 21.04.2012 06:03 GÜNCELLEME 21.04.2012 06:03

Hayati Akçay'ın haberi

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ergin Ayan, ''Karadeniz, ahşap evler yönünden çok zengin ancak bu evlerin kaybolmalarını ve yıkılmalarını bir türlü önleyemiyoruz'' dedi.

Ayan, Karadeniz'de oldukça fazla olan ahşap evlerin son dönemde teknolojiye yenik düştüğünü belirterek, ahşap evlerin ya yıkılıp tahtalarının yakıldığını veya yerine beton bina yapıldığını ya da sahipsiz bırakılarak çürümeye terk edildiğini söyledi.

Türkiye'de kültür varlıklarının günden güne yok olduğunu savunan Ayan, şöyle devam etti:

''Bu varlıklardan biri de Karadeniz'in ahşap evleri. Bu evler üzülerek belirtmek isterim ki son yıllarda yok oluyor. Son zamanlarda bu yapılara yönelik yürüttüğümüz proje esnasında da gördük ki Karadeniz'in birçok yöresindeki ahşap yapıların son hali bizleri hayrete düşürecek kadar kötü. Özellikle Ordu başta olmak üzere Karadeniz, ahşap evler yönünden çok zengin ancak bu evlerin kaybolmalarını ve yıkılmalarını bir türlü önleyemiyoruz. Mutlaka bu kültür değerlerini ve varlıklarını ele almalıyız. Çok geç kalınmadan bu yapıların değerlerini bilmeliyiz.''

Tarihe sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Ayan, ''Bunlar bizim kimliğimiz, tapu senedimiz, gelecek kuşaklara sağlam bir şekilde aktarmamız gereken değerlerimiz. Sadece kendi değerimiz olarak değil gelecek kuşaklarımızın da değeri olarak düşünüp o önemle sahip çıkmamız gerekir'' diye konuştu.

Yörede 150 yıldan daha eski ahşap evler bulunduğunu anlatan Ayan, ''Camilere baktığımızda ise 800 yıllık ahşap camilerle karşılaşabiliyoruz. Ancak çoğu yerde bu yapılara sahip çıkılmayarak çürümeye terk edildiklerini görüyoruz. Gidip onu yıkıp yerine beton binalar yapıyoruz ya da o ahşap yapıyı aslına uygun olmadan restore etmeye çalışıyoruz. Bunların hepsi bize geçmişimize ne kadar sahip çıkıp çıkmadığımızı gösteriyor'' dedi.

Ahşap yapılara sahip çıkılarak bunların turizme açılması gerektiğini belirten Ayan, ''Bu yapıları kaderiyle baş başa bırakmak yerine turizme açmak daha doğru olur'' diye konuştu.

-''Kanunla da koruma altına alınması lazım''-

Doç. Dr. Ergin Ayan, Karadeniz'de oldukça fazla olan ahşap evlerin kanunla da koruma altına alınması gerektiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

''Kültürümüzün simgelerinden olan eski ahşap evler daha fazla yok olmadan muhafaza altına alınmalı. Çeşitli çalışmalar yapılıp ahşap evlerin yıkılması ve yerine beton yapıların yapılmasına engel olunmalı. Bu konuda bir kanun çıkartılabilir. Devlet bunlara sahip çıkmalı. Eğer böyle bir şey olursa ahşap evlerin tahtalarının alınıp yakılmasının, gelişi güzel yok edilmelerinin önüne geçilir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! İran ve ABD'den peş peşe açıklamalar
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı