"Kabe'ye bu yaptıkları kültürel vandalizm"

Kabe'nin çevresindeki alanı genişletmek amacıyla başlatılan ve Osmanlı döneminden kalan revakları tehdit eden genişletme çalışmaları CNN'e haber oldu. Kanala konuşan bir Suudi tarihçi, Suudi Arabistan'ın Mekke'de yaptıklarını “kültürel vandalizm” olarak nitelendirdi.

"Kabe'ye bu yaptıkları kültürel vandalizm"
"Kabe'ye bu yaptıkları kültürel vandalizm"
GİRİŞ 08.02.2013 13:28 GÜNCELLEME 08.02.2013 13:53
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Merkezi İngiltere'de bulunan İslam Mirası Araştırma Vakfı'nın idari direktörü İrfan el Alevi, Mekke ve Medine'de tarihi değeri olan önemli mimari eserlerin tadilat çalışmaları nedeniyle kaybolduğunu belirterek, Müslüman dünyasının yıkımlara karşı sesini çıkarmasını istedi.

Öncelikli faaliyet alanı Suudi Arabistan'daki tarihi alanların korunması olan vakfın direktörü, Suudilerin Mekke ve Medine'de yaptıklarını Mali'nin Timbuktu şehrinde geçtiğimiz günlerde çok eski dönemden kalma el yazmalarının İslamcılar tarafından yakılmasına benzetti.

AMAÇ HACILAR İÇİN YER AÇMAK

Kabe çevresindeki çalışmaları idare eden Binladin Grubu'ndan Muhammed Cuma CNN'e yaptığı açıklamada projeyi savunarak, "Yetkililerin amacı hacılar için daha fazla yer açarak izdihamı önlemek" dedi.

Ancak El Alevi bunun için daha iyi yollar olduğunu belirterek, "Ben camilerin genişletilmesine karşı değilim ancak bu alanların tarihi dokusunu yok etmeden de yapabileceğiniz birçok şey var. Ancak Suudiler miras kaygılarıyla ilgilenmiyor" diye konuştu.

Haberde Türkiye'nin 2010 yılından bu yana Suudi makamlarıyla konuyla ilgili temasta olduğu da ifade edildi. Türkiye'den gelen konuyla ilgili açıklamalar vurgulanırken, Suudi makamların CNN'in yorum çağrılarına yanıt vermediği belirtti.

İMAJINI ZAYIFLATIYOR

El Alevi, Riyad'ın Mekke'nin Suudi kontrolünden önceye ait mirasına değer vermediğini zira Suudilerden önce de Mekke'nin önemli bir yer olduğu yönündeki kanıtların ülkenin İslam dünyasındaki "Mekke'nin koruyucusu" imajını zayıflattığını ifade etti.

El Alevi, Suudilerin bu politikalarının aşırı muhafazakar Vahabi İslam anlayışının bir yansıması olduğunu söyledi.

KAYNAK: HURRİYET.COM.TR
YORUMLAR 16
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    suudlar bile vandalizme isyan ediyor. suudi arabistan aydınları bile, bu suud vandalizmine isyan ederken,bizim suudcular, vahhabiciler, arapcılar,bedeviler daha hala suud vandalizmini savunacağız diye çırpınıp duruyorlar. suudlar, vahhabiciler "zihnen" bedevidirler. bedeviye laf anlatmak, deveye 30 santimlik hendeği atlatmaktan çok daha zordur. müslümanlar bedevilerden çektiklerini gavurlardan çekmemişlerdir. suud-bedevi vandalizminin kökeninde,merkezinde vahhabiliğin çok önemli bir payı vardır.
    Cevapla
  • Mehmet ünsal 11 yıl önce Şikayet Et
    çıplak heykeller bile korunup taşınıyor, firavunların uzaylılar yapmıştır dedikleri eserleri. kaldırılıp başka yere taşına biliyorda bu kadar zormu tonlarrrrrrrrrrrca altını petrolü parası olan arabistan 4 tane sütunu taşıyamıyormu? ama taşımasın ne olacakki islamı hakkıyla yaşayan osmanlıdan eser kalmasın. zira israilde osmanlı eserlerini yıkıyor... sırpların modern dünyada vurduğu cami minarelerini ve osmanlı eserlerinide unutmadık. gelecek nesil osmanlıyı hiç tanımasınki avrupa birliğine rahatça girelim...
    Cevapla
  • üye 11 yıl önce Şikayet Et
    bence abartmamalı. ayakbağı oluyorsa güzelce kaldırılıp başka bir yere taşınabilir. sonuçta kabe bile bir kaç defa yıkılıp yapılmış, koruyacaksak önce türkiye'dekileri koruyalım.
    Cevapla
  • ahmet ülker 11 yıl önce Şikayet Et
    başıboşluk. halifelik aktif olarak hayata geçmez ise bu tip sorunlar olacak olmaya devam edecek...
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 11 yıl önce Şikayet Et
    biz nasıl mevlanayı sirk maymunu ya. onlarda kabe'yi ve diğer kutsal mekanları sırf turistik tesise çevirdiler!maneviyatı kalmadı..pygamber(sav) ve ashabının yaşadığı duyguları yaşamak,çektiği çileyi yaşamak,şahit olmak,bir haz almak neredeyse imkansız..modernite o güzelliği aldı götürdü..gidenlerde zaten turist gibi gidiyorlar..ne kadar konfor,hizmet,orayı tercih ediyorlar..en ufak sıkıntıda veryansın ediyorlar..oranın ruhunu yaşamak,o günleri yaşamak hiç akıllarına gelmiyor..çünkü eskiye dair hiç birşey kalmamış..sadece görüntü..yazık...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi