Muğla

Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması

15:56 03 Eylül 2015
Bodrum'da kaçakları taşıyan tekne ve botun batması

 Muğla Vali Yardımcısı Ekrem Aylanç, geçmiş yıllara oranla yakalanan düzensiz göçmen sayısının yüzde 150 arttığını söyledi.

Aylanç, gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Bodrum ilçesinde bir tekne ve botun batması sonucu 12 kişinin hayatını kaybetmesini "facia" olarak nitelendirdi.

Aylanç, "Olayda yasa dışı yollardan ilkel araçlarla ülkemizi terk ederek Yunanistan'a geçmek isteyen Suriye uyruklu 12 kişi hayatını kaybetti. 2 kişinin de kaybolduğunu biliyoruz" dedi.

 Hayatını kaybedenlerin Muğla Adli Tıp Kurumunda otopsilerinin yapıldığını ifade eden Aylanç, "Cenazeler, defin işlemleri için bekletiliyor. Ailelerinin tespit edilmesine çalışıyoruz. 2 çocuk ve annelerinin cenazeleri için babaları burada. Çocuk, kıyıya vuran cansız bedeninin fotoğrafıyla dünya basınında yer alan Aylan ve diğeri, ağabeyi Galip ile annesi Zahin Kurdi" diye konuştu.

Aylanç, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak cenazeleri defnetmek üzere anlaştıklarını aktararak, kimlikleri tespit edilen 3 cenazenin de Şanlıurfa Suruç'a defnedileceğini söyledi.

 Adli Tıp Kurumunda 9 cenaze daha olduğunu belirten Aylanç, cenazeleri adli mevzuat çerçevesinde 15 gün bekletmek zorunda olduklarını, bu sürede yakınları ortaya çıkmazsa kimsesizler mezarlığına defnedecekleri bilgisini paylaştı.

 - Yasa dışı geçişler

Aylanç, bu yıl Türkiye'den yasa dışı yollarla geçişlerin geçen yıla oranla yüzde 150 artış gösterdiğini anlattı.

Aylanç, şunları kaydetti:

"Özellikle Suriye, Myanmar, Pakistan, Afganistan, İran ve Hindistan uyruklu kişiler, ülkemizden Yunanistan'a geçmek istiyorlar. Geçen yıllara oranla yakalanan düzensiz göçmen sayısı yüzde 150 artmıştır. Canla, başla çalışan Sahil Güvenlik Komutanlığımız var. Ege'nin en kuzeyinden en güneyine kadar raporlar halinde valiliklere gönderiliyor. Bu işe kalkışanların güvenlik ve kamu görevlilerine yardımcı olması gerekir."

- Ailelere psikolojik destek

Öte yandan, fotoğraflarıyla dünya basınında yer alan Aylan ve Galip kardeşlerin babası, anneleri Zahin'in eşi Abdullah Kurdi, cenazeleri almak üzere Muğla Adli Tıp Kurumu morguna geldi. Kurdi'ye HDP Muğla İl Eş Başkanı Yusuf Uludağ da eşlik etti.

Çok sayıda jandarma ekibinin güvenlik önlemi aldığı kurum önünde, ailelere psikolojik destek vermek amacıyla Muğla Valiliğince görevlendirilen bir sağlık ekibi de görev yaptı.

Ailelerin cenazeleri almak için bekleyişi sürerken, çok sayıda yabancı basın mensubu da bölgedeki gelişmeleri takip ediyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.