Muğla

UMKE'den gerçeğini aratmayan kurtarma tatbikatı

12:54 18 Eylül 2015
UMKE'den gerçeğini aratmayan kurtarma tatbikatı

Kelebekler Vadisi'nde kampa giren UMKE İstanbul Dağcılık Timi, senaryo gereği vadideki şelalede düşerek yaralanan kişiyi 1 saat 40 dakikalık operasyonla kurtardı

Fethiye ilçesinde eğitim kampına giren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nin (UMKE) gerçekleştirdiği yaralı kurtarma tatbikatı, gerçeğini aratmadı.

Dağcılık eğitimi için Kelebekler Vadisi'nde 10 günlük kampa giren UMKE'nin 27 kişilik İstanbul Dağcılık Timi, vadideki yamaçlarda Türkiye Dağcılık Federasyonu Tırmanış Antrenörü Murat Salim Seren önderliğinde eğitim alıyor.

Teorik ve pratik olarak verilen eğitimler kapsamında, senaryo gereği vadideki şelaleye tırmanırken düşerek yaralanan bir vatandaş olduğu ihbarını alan UMKE, bölgeye hareket etti.

Yapılan ilk müdahalenin ardından sedyeye alınan temsili yaralı, kayalıklardan oluşan engebeli arazide taşınmamak için vadide sabit duran yaklaşık 150 metrelik hava hattı yardımıyla orman patikasına yakın bir noktaya ulaştırıldı.

Burada hazır bekleyen bir başka ekip, yaklaşık 20 metrelik kayalıklardan halatlar yardımıyla kurulan istasyon ile yaralıyı vadideki patikaya indirdi. Ekip, yaralıyı hastaneye götürüleceği güvenli bir bölgeye taşıyarak tatbikatı tamamladı.

- Tatbikat 1 saat 40 dakikada tamamlandı

Tırmanış Antrenörü Seren, gazetecilere yaptığı açıklamada, UMKE'nin, tamamı sağlık çalışanlarından oluşan arama kurtarma ekibi olduğunu söyledi.

İstanbul UMKE dağcılık timine tırmanış eğitimi verdiğini kaydeden Seren, "Bu eğitim 8 aşamadan oluşuyor ve bu grubumuz 3'üncü aşama eğitimlerini tamamlayacak. Burada teorik eğitimleri operasyona dönüştürmeye çalışıyoruz. Teorik eğitimler basit kalıyor ancak bu tür kamplarda yapılan tatbikatlar gerçek operasyonları aratmıyor" dedi.

Seren, Kelebekler Vadisi'ndeki şelalede bu yıl düşme sonucu 7 kişinin yaralandığını, 3 kişinin de zorlu arazi koşulları nedeniyle mahsur kaldığını hatırlattı. Tatbikatı kazaların yaşandığı şelale bölgesinde yaptıklarına işaret eden Seren, şöyle konuştu:

"Senaryo gereği düşerek yaralanan bir kişi sedyeye alınarak vadide sabit duran hava hattı yardımıyla engebeli araziden götürülmeden güvenli şekilde patikaya yakın bir noktaya ulaştırıldı. Kazazedeyi daha çabuk ve sarsmadan patikaya indirmek için hava hattından tahliye sistemini kullandık. UMKE, daha sonra 20 metrelik bir yamaçtan sedyeyi patikaya indirip, 1,5 kilometre taşıyarak yaralıyı güvenli bölgeye ulaştırarak 1 saat 40 dakikada tatbikatı tamamladı."

Kamp, 20 Eylül'de sona erecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.