Muğla

Yamaç paraşütü eğitiminde dünyanın tercihi "Babadağ"

11:12 04 Ekim 2015
Yamaç paraşütü eğitiminde dünyanın tercihi "Babadağ"

UTKU UÇRAK - Fethiye ilçesindeki Babadağ Hava Sporları ve Rekreasyon Merkezi, yamaç paraşütü sporuna yeni başlayan ve tecrübe kazanmak isteyen dünyanın farklı ülkelerindeki paraşüt tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.

Dünyanın en iyi yamaç paraşütü merkezleri arasında gösterilen Ölüdeniz Mahallesi'ndeki bin 900 rakımlı Babadağ, eşsiz güzellikteki manzarasının yanı sıra bin 200, bin 700, bin 800 ve bin 900 kotlarındaki pistleriyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste hizmet veriyor.

Babadağ, yılın bu aylarında Türkiye'deki ve birçok ülkedeki yamaç paraşütü pilotlarına eğitim uçuşu yapma imkanı tanıyor. Özellikle acil durum eğitimi almak isteyen pilotlar, deniz üzerinde yaptıkları eğitimde zaman zaman yedek paraşütlerini açarak denize iniş yapıyor. 

Türk Hava Kurumu (THK) Yamaç Paraşütü Uçuş Kontrolü Heyet Başkanı Kemal Buhara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Babadağ'ın tabiatıyla bir bütün halinde düşünüldüğünde dünyada denize en yakın ve yüksek dağlardan olduğunu söyledi.

Babadağ'dan havalanan paraşütün, yaklaşık bin 200 ila bin 500 metre yükseklikte deniz üzerine geldiğine dikkati çeken Buhara, pilotların burada acil durum kurlarını deniz üzerinde emniyetli şekilde gerçekleştirilebildiğini ifade etti.

Buhara, denizin herhangi bir arıza halinde yedek paraşüt açılarak inilebilecek güvenli bir yer olduğunu, bu nedenle dünyanın birçok yerindeki okulların eğitimlerini bu bölgede yapmayı tercih ettiğini belirtti.

Avrupa ülkelerindeki paraşütçülerin ülkelerinde kış mevsiminin başlaması nedeniyle ılıman iklime sahip Fethiye'yi tercih ettiğini aktaran Buhara, özellikle Rusya ve Avrupa genelinden Türkiye'ye paraşütçü geldiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ulu Önder Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözüne inanıyoruz. Babadağ'da 100 binin üstünde uçuş yapılıyor. Bu rakam da 3 milyonu aşan bir gelirin ülke ekonomisine katkı sağladığı anlamına geliyor. Bu sadece dağa giriş bedeli, bunun yanında oteller ve diğer işletmeciler de kazanıyor. THK olarak Eskişehir, Ankara, Erzincan ve Antalya'da havacılık eğitim merkezlerimiz var. Eğitim merkezlerimizde Türk gençlerine ve dünyanın diğer ülkelerinden gelen misafirlerimize en disiplinli havacılık eğitimlerini veriyoruz." 

Eğitim için Sakarya'dan öğrenci grubu ile gelen yamaç paraşütü eğitmeni Abdullah Yıldız, 15 yıldır bu sporla ilgilendiğini, Türkiye'de yamaç paraşütünün gelişmesi ve dünya kalitesinde yapılması için çaba harcadığını dile getirdi.

Yıldız, Babadağ'ın dünya genelinde bilinen önemli bir yamaç paraşütçü merkezi olduğunu bildirerek, bölgenin turistik alan olması nedeniyle konaklama ve diğer imkanlarının da daha iyi olduğunu belirtti.

"Bin 900 metrede deniz kıyısında mükemmel bir manzara var. Bu manzarayı görmeyen paraşütçü uçuşundan bir şey anlamıyor" diyen Yıldız, bu tür unsurların Babadağ'ın dünyada çok iyi bilinen bir noktaya getirdiğini ve çok sayıda yabancının bölgeye ifade etti.  

Eğitim için Babadağ'ı tercih eden yamaç paraşütü pilotu Metin Bozkuş da 1,5 yıldır pilot olduğunu, Babadağ'a acil durumlar eğitimi almak için geldiğini dile getirdi. Bozkuş, acil durumlar eğitimini tamamladıktan sonra gün batımı uçuşuyla Ölüdeniz'in eşsiz güzellikteki manzarasını izleyeceğini söyledi.

Yeni Zelandalı pilot Louise Tappia ise 3,5 yıl önce yamaç paraşütü sporuna başladığını, Türkiye'ye de bir yarışmaya katılmak için geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin ülkesinden çok daha ucuz ve güzel olduğuna işaret eden Tappia, "Babadağ'ın en önemli özelliği denize yakın bir dağ olması. Deniz kenarında olduğu için çok güzel uçuş yapılıyor. Doğası ve manzarası da harika" diye konuştu.

Yamaç paraşütçüsü Alman Bernd Raue da yamaç paraşütü eğitimi için Babadağ'ı tercih ettiğini, tecrübelerini ilerletmek için geldiği Fethiye'de eğitimi tamamladığını bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.