Muğla

2 bin yıllık zeytin ağaçları yeni yerlerine taşındı

10:23 14 Kasım 2015
2 bin yıllık zeytin ağaçları yeni yerlerine taşındı

Yatağan Belediyesi, ilçedeki kömür sahalarının yakınındaki 2 bin yıllık zeytin ağaçlarını, zarar görmemeleri için yerlerinden sökerek yeni bir alana dikti.

Muğla-Aydın karayolu kenarında oluşturulan parkta çalışmalarını sürdüren Yatağan Belediyesi, burada, bölgenin en önemli geçim kaynaklarından olması nedeniyle zeytin ağaçlarının yer almasına karar verdi. Belediye, bölgedeki en eski zeytin ağaçlarını parka taşımayı kararlaştırdı. 

Kömür rezervi nedeniyle yaklaşık 3 yıl önce istimlak edilen Yeşilbağcılar Mahallesi'nin çevresindeki çalışmalar sırasında, bölgedeki 11 ağacın yaşlarının bin 500 ile 2 bin yıl arasında değiştiği belirlendi.

Bunun üzerine harekete geçen belediye çalışanları, Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ ekiplerinin de desteğiyle söktükleri ağaçları, kamyon ve tırlarla yaklaşık 6 kilometre uzaktaki parka getirip dikti.

- "Daha iyi korunması için taşıdık"

Yatağan Belediye Başkanı Hasan Haşmet Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşları 2 bin yıla dayanan zeytin ağaçlarını, daha iyi korunmaları için oluşturdukları parka taşıdıklarını söyledi.

Zeytin dalının barışı temsil ettiğini vurgulayan Işık, zeytin ağaçlarının kendileri için çok önemli olduğunu bildirdi.

Bu ağaçları zarar görmemeleri için kömür sahalarına yakın yerlerden taşıdıklarını anlatan Işık, zeytin ağaçlarının sökülmesi, taşınması ve parka dikilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Işık, şunları kaydetti:

"Bu parktan ziyade başka parklarda da yetişkin zeytinleri korumak istiyoruz. Vatandaşlarımıza daha çok hizmet etmek ve Yatağan'da devam eden barışı sürdürmek amacıyla, parkı zeytinlerle donatacağız. Bu zeytinlerimizi korumaya kararlıyız. Özellikle bin 500-2 bin yıllık ağaçlarımız var. Ağaçların buraya dikilmesi, vatandaşlarımızın da büyük beğenisini kazanmıştır."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.