Muğla

2. Yenilenebilir Enerji Konferansı

11:59 18 Kasım 2015
2. Yenilenebilir Enerji Konferansı

 Muğla Valisi Amir Çiçek, enerji kaynaklarının tükenmez olmadığını belirterek, "Enerji öncelikle temel bir ihtiyaçtır. Bireysel ve toplumsal bir ihtiyaçtır. Yaşamın sürdürülebilmesi için olmazsa olmazlardan biri enerjidir" dedi.

Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) koordinasyonunda Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Yenilenebilir Enerji Konferansı düzenlendi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansın açılışında konuşan Çiçek, Muğla'nın önemli derecede yenilenebilir kaynak potansiyeli olduğunu ifade etti.

Enerjinin sürdürülebilir olması için bunun üzerine kafa yorulması gerektiğini, mevcut kaynakların araştırılması gerektiğini vurgulayan Çiçek, sınırlı durumdaki enerjinin bitmeyenini, alternatifini bulmak gerektiğini söyledi.

Kentin güneş enerjisi yatırımlarına elverişli olduğunu belirten Çiçek, "Enerji öncelikle temel bir ihtiyaçtır. Bireysel ve toplumsal bir ihtiyaçtır. Yaşamın sürdürülebilmesi için olmazsa olmazlardan biri enerjidir. Ancak enerji kaynakları sınırsız değildir. Turizmi, tarımı sürdürülebilir yapalım diyoruz ve onun üzerinde çalışıyoruz. Bunun için enerjinin de sürdürülebilir olması bunun üzerine kafa yormamız lazım" diye konuştu.

Yenilenebilir enerjinin çok eski bir geçmişi olmadığını anlatan Çiçek,  yenilenebilir enerji kaynaklarının araştırılmasının şuan kullanılan enerjinin bitebileceği anlamına geldiğini dile getirdi.

-"Ülkeler arası savaşların sebebi enerji"

Kentin yenilenebilir enerji anlamında da çok zengin kaynakları bünyesinde barındırdığına işaret eden Çiçek, şunları söyledi:

"Şuanda kullandığımız enerji kaynaklarının belirli bir sınırı var. Mutlaka bitecek. Biz tüketelim ama geleceğe de bir şeyler taşıyalım, geleceğe enerji transfer edelim. Ülkemiz yenilenebilir enerji konusunda da oldukça zengin. Ancak ülkemiz hala enerjiyi sınırlı kaynaklardan elde ediyor ve enerjiye muhtacız. Çevremizde ülkeler arasındaki savaşın en büyük nedeni de enerjidir. Enerji kaynaklarına ulaşabilmek savaşların asıl sebebi. Bizim insan kaynağımız var, beşeri kaynağımız var. Ülkemizde de yenilenebilir enerji kaynakları var. Ortak akılla yenilenebilir enerjiyi üretmeye çalışalım ve yatırımcıya destek olalım. "

Türkiye'nin son yıllarda yenilenebilir enerji üretimi yapmak için çalışmalar yaptığını ancak bu konuda bazı grupların engelleme çalışması yürüttüğünü vurgulayan Çiçek, "Biz yenilenebilir enerji üretimi yapmak istiyoruz ama buna engel olmak isteyen bir de grup var. Biz doğayı ve insan sağlığını bozacak hiçbir şeyin arkasında değiliz ama ülkemizin de enerjiye ihtiyacı var. Türkiye Cumhuriyeti devleti 2023'te güçlü bir Türkiye olacak. Bazıları nükleer enerjiye, rüzgar enerjisine, güneş enerjisini, hidroelektirik santraller yapılmasına karşı. Türkiye'nin geleceğine, enerjisine engel olmaya hiç kimsenin hakkı yok. Biz sınırlı kullandığımız enerjinin alternatiflerini mutlaka bulmak zorundayız" dedi.

- "Muğla şanslı"

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Akça da yenilenebilir enerjinin en temiz enerji olduğunu, Muğla'nn da bu anlamda çok şanslı bir il olduğunu kaydetti.

Artık enerjide yeni şeyler söylemesi gerektiğini anlatan Akça, dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin yenilenebilir enerji kaynakları konusunda hızla ilerlediğini ifade etti.

Türkiye'nin son yıllarda bu anlamda bilimsel çalışmalar yürüttüğünü söyleyen Akça, "Ülkemiz yenilenebilir enerji konusunda bilimsel anlamda kendilerine yeni yol haritaları çizmektedir. Bölgemiz için özellikle güneş ve rüzgar enerjisi ön plana çıkmaktadır. Bu iki kaynakla ilgili bölgemizde son yıllarda önemli yatırımlar  yapılmaktadır" dedi.

GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata ise güneşlenme süresi ve küresel radyasyon değerleriyle Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde yer alan Güney Ege'nin güneş enerjisi üretimine oldukça elverişli olduğunu dile getirdi.

Alata, konferansta yenilenebilir enerji konusunda Türkiye’de sektöre yön veren, konusunda uzman kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinin Biyogaz, Rüzgar, Jeotermal ve Güneş Enerjisi konularında gelişmeleri anlatacağını belirtti.

 Yenilenebilir enerji konusunda Güney Ege'nin ulusal ve uluslararası ölçekte bilinirliğinin artmasını amaçladıklarına işaret eden Alata, "Güney Ege Bölgesindeki ​yenilenebilir enerji yatırımlarının artması ve bölgede yenilenebilir enerji bilincinin yaygınlaşması için çalışma yürütüyoruz. Bölgemizin tüm bu enerji potansiyeli ve verileri göz önüne alındığında enerji sektörünün ülke genelinde olduğu kadar Güney Ege Bölgesi'nde de kalkınma politikaları açısından oldukça stratejik alan niteliğinde olduğu görülmektedir" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.