Muğla

Bodrum'a kurulması planlanan rüzgar enerji santrali

15:48 11 Aralık 2015
Bodrum'a kurulması planlanan rüzgar enerji santrali

Bodrum'un Yalıkavak bölgesinde yapılması planlanan ve bir süre önce rüzgar türbinlerinin inşaatına başlanan Rüzgar Enerji Santrali (RES) Projesine ilişkin açılan davada mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Muğla 2. İdare Mahkemesi, bölgede yaşayan bazı vatandaşların söz konusu projeye ilişkin başlayan inşaatın iptali için açtığı davayla ilgili kararını açıkladı.

Mahkeme, söz konusu proje hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Bir grup vatandaş, develerle Bodrum Belediye Meydanına gelerek davul ve zurna eşliğinde kararı kutladı.

Bodrum Yarımadası Çevre Koruma Platformu üyesi Mustafa Tanışık, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu kararla Bodrum'un kazandığını ifade etti.

Geriş RES Projesi'nin, Bakanlar Kurulunun aldığı kamulaştırma kararının Danıştay 6. Dairesinin üç kere yürütmeyi durdurduğunu belirten Tanışık, bölge halkı tarafından açılan bu davada da mahkemenin bekledikleri kararı verdiğini söyledi.

- "Bodrum'un kentsel kimliğinin bozulmasına karşıyız"

Gruba destek veren Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon da Bodrum halkının hiçbir zaman medeni çerçevelerin dışına çıkmayacağını anlatarak, "Biz RES'lere değil Bodrum'un kentsel kimliğinin bozulmasına karşıyız" dedi.

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir de "Biz enerjiye karşı değiliz. Yenilenebilir enerjinin hep yanındayız ama gelip de evimin tepesinde, limanda, turistlerin başında böyle bir şeyin yapılmasına karşıyız" ifadesini kullandı. 

Bölgedeki arazi sahiplerinin avukatı Remzi Kazmaz ise bir yıldan bu yana RES'lerle mücadele ettiklerini savundu.

Bodrum'un doğasının bozulmaması için çaba gösterdiklerini anlatan Kazmaz, "HES'lerin de RES'lerin de kurulduğu alanlar hep insanların yaşadığı alanlardır. Canlıların yaşadığı alanlar olmasından dolayı bu güzel ülkeyi ve dünyayı korumak adına hep hukuki mücadele yaptık" dedi. 

- "Çalışmalara bir süre ara verdik"

Çalışmayı yürüten Rüzgar Elektrik Üretim AŞ Genel Müdürü Bertan Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada, buradaki inşaat faaliyetlerine şimdilik ara verildiğini bildirdi.

Temiz enerjiye geçişte yaşanan her gecikmenin faturasının çevreye ve doğaya çıktığını belirten Korkmaz, yatırıma karşı çıkan grupların, kamuoyu ve yargıyı yanılttıklarını savundu.

Korkmaz, Muğla 2. İdare Mahkemesinin verdiği karara saygılı olduklarını, bilirkişi raporları gelene kadar geçecek 30 günlük süre için inşaat çalışmalarına ara verdiklerini kaydetti. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.