Muğla

Soğuk hava çiftçilere "don nöbeti" tutturdu

00:13 25 Ocak 2016
Soğuk hava çiftçilere "don nöbeti" tutturdu

Fethiye'de sebze yetiştiriciliği yapan çiftçiler, zirai dona karşı soba kurdukları seralarda nöbet tutuyor.

Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkililerden edinilen bilgiye göre, hava sıcaklığı ilçede sıfır dereceye kadar düştü.

Esenköy, Karaçulha, Çamköy, Çiftlik, Kargı ve Karegedik mahallelerinde domates yetiştiren çiftçiler, hava sıcaklığının düşmesi üzerine zirai don yaşamamak için seralara kurdukları sobaları yaktı.

Seralarının farklı yerlerine astıkları termometreler ile ortamın ısısını ölçen üreticiler, sıcaklığı korumak amacıyla sabaha kadar nöbet tutmaya başladı.

Karaçulha Mahallesi'nde domates yetiştiriciliği yapan Doğan Divarcı, gazetecilere, ürünleri soğuğa karşı korumayı amaçladıklarını söyledi.

Bölgede iki gündür etkili olan soğuk hava nedeniyle akşam saatlerinde sobaları yakmaya başladıklarını kaydeden Divarcı, "Seradaki sıcaklık 2 dereceye düştüğü zaman sobaları yakmaya başlıyoruz. Yakmadığımız da ürünler soğuk havaya dayanamayarak zarar görüyor. Bu nöbet sabahın ilk ışığına kadar devam edecek" dedi.

Çiftçi Neşet Kaban da üç farklı serada 9 sobayla zirai dona karşı tedbir aldığını anlattı.

- "Soğuk hava nedeniyle odun karaborsaya düşüyor"

Bir gecede yaklaşık 900 kilogram odun yaktığını dile getiren Kaban, şöyle konuştu:

"Domatesin iyisi 1 lira 20 kuruştan satılıyor. Bazı domatesler ise 50 kuruştan alıcı buluyor. Sobada yaktığımız odunun kilogramı da yaklaşık 40 kuruşa denk geliyor. Soğuk hava uzun sürerse, yaktığımız odunun maliyeti de çok olacak. Ayrıca, soğuk hava nedeniyle karaborsaya düşen odunun fiyatı da artıyor. Sabaha kadar bu sobaları yakarak seradaki ısıyı korumaya çalışacağız. İnşallah soğuk hava çok uzun sürmez."

Kaban, soğuk havanın özellikle güneş doğarken etkili olduğunu, ürünlerinin zirai dondan etkilenmemesi için seradaki sobaları sürekli kontrol ettiklerini vurguladı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.